Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta za Heydricha: Před 76 lety vypálili nacisté osadu Ležáky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: IMAGO

Ležáky (Chrudimsko) - Vypálení osady Ležáky na Chrudimsku a vyvraždění tamních obyvatel nacisty před 76 lety připomene dnes dopoledne pietní shromáždění v místech, kde vesnice stála.

Shromáždění začne bohoslužbou, následovat bude položení věnců a projevy hostů v čele s předsedou vlády Andrejem Babišem. Vzpomínkový akt asi půl hodiny před polednem zakončí zapálení ohně a seskok parašutistů.

Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že parašutisté vyslaní z Británie udržovali z Ležáků vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel obce, dalších sedm lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, vesnici připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Témata:  Ležáky nacisté II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy