Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky lidí se dnes zúčastnily pietního aktu a připomněly si vyhlazení Ležáků

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Ležáky (Chrudimsko) - Stovky lidí se dnes zúčastnily pietního aktu u příležitosti 74. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty. Lidé zároveň uctily památku 52 vyvražděných obyvatel obce.

Například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček ve svém projevu připomněl, že Ležáky jsou místem tragédie, kterým před 74 lety prošlo strašné zlo.

"Stojíme na místě, které je věčnou připomínkou toho, čeho všeho špatného jsou lidé schopni, když je vede nenávistná ideologie," řekl Hamáček. Ten také uvedl, že obyvatelé Ležáků podle žádných měřítek nemohli být vojenským cílem. "Stali se obětí msty a totalitní zvůle, obětí zla puštěného ze řetězu," řekl Hamáček.

Pietního aktu se zúčastnili kromě lidí z okolních obcí také hosté z Česka i ze zahraničí. Nad místem na závěr akce přeletěl opakovaně vojenský vrtulník, původně plánovaný seskok parašutistů byl kvůli nepříznivému počasí zrušený. Mezi účastníky bylo poměrně hodně mladých lidí.

"To je samozřejmě velmi dobře, že mladí nezapomínají. Jsem rád, že jsem tady viděl hodně mladých a že celou pietu provázejí projekty připravované mladými, například ten pochod. Na Ležáky není možné zapomínat, protože pokud bychom zapomněli, tak bychom si tu historii asi museli zopakovat a to by nikdo nechtěl," řekl Hamáček.

Témata:  Ležáky Jan Hamáček nacisté

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy