Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vláda už zasedla. Hamáček se stal vicepremiérem

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda ČSSD Jan Hamáček se stal prvním místopředsedou vlády, ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) bude v nové vládě předsedkyní legislativní rady. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který byl v předchozím kabinetu prvním vicepremiérem, bude nyní místopředsedou vlády.

Změní se i obsazení funkce vedoucího úřadu vlády, kterou dosud zastával Radek Augustin. "Pověřili jsme s účinností od 28. června paní Tünde Barthovou, a to do doby jmenování vedoucího úřadu vlády ČR," uvedl premiér Andrej Babiš. Barthová je ředitelkou odboru kabinetu předsedy vlády. Vláda má také novou mluvčí, Barboru Peterovou nahradila Petra Doležalová, která dosud pracovala v televizi Prima.

První zasedání kabinetu po jeho jmenování na Hradě trvalo zhruba hodinu, Babiš s Hamáčkem poté na tiskové konferenci hájili termín jmenování vlády, který připadl na Den památky obětí komunistického režimu.

Podle Babiše jde o náhodu, která vyplynula z pracovních povinností prezidenta Miloše Zemana. Hrad jako termín nabídl úterý, nebo středu. "V úterý jsme nebyli připraveni, zasedaly kluby," vysvětlil Babiš s tím, že poslanci teprve podepisovali programové prohlášení vlády. "Mne to určitě mrzí, je třeba odsoudit, co se stalo v minulosti, ale souvis tam nevidím," konstatoval.

Odsoudil také kritiku opozice kvůli spolupráci menšinové vlády s KSČM, která bude o podpoře kabinetu rozhodovat v sobotu. Zdůraznil, že se pokoušel dohodnout s ODS, ta ale spolupráci odmítla. 

Témata:  vláda Jan Hamáček Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy