Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ťok se po jednání v Berlíně zastal Německa ohledně mýtného

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Český ministr dopravy Dan Ťok dnes jednal v Berlíně se svým německým kolegou Andreasem Scheuerem. Řekl, že má pochopení pro německé plány zavést dálniční mýtné pro osobní auta.

Německo chtělo původně dálniční poplatky pro osobní auta zavést v roce 2019, stane se tak ale nejdříve o rok později.

"Upřímně řečeno, každá země má dálniční známky, tak proč by to měl být nějaký zásadní problém?" ptal se dnes Ťok. 

Například řidiče vozu Škoda Octavia, který splňuje ekologickou normu Euro 4 a má naftový motor o objemu dva litry, má roční mýtné v Německu přijít na 100 eur (2587 korun). Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o tuto částku sníží daň z motorových vozidel. De facto tak německé dálniční poplatky budou hradit jen zahraniční řidiči.

Ťok to ale za diskriminační nepovažuje. Nebylo by podle něj férové, aby němečtí řidiči na výstavbu dopravní infrastruktury přispívali dvakrát - v rámci daně z motorových vozidel a ještě skrze mýtné. 

Za diskriminační v minulosti německé plány označoval například expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rakousko kvůli nim dokonce spolkovou republiku zažalovalo. Česko se k žalobě nakonec nepřipojilo.

Témata:  Dan Ťok mýtné Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy