reklama

Radnice proto hledají způsoby, jak udržet své obyvatele a přilákat nové. Někde sázejí na vylepšování infrastruktury, jinde nabízejí slevu na MHD a například v Jeseníku se s odlivem obyvatel pokoušejí bojovat i příspěvkem za narození dítěte. Vyplývá to ze zjištění krajských zpravodajů ČTK.

Jedním z krajských měst, které čelí negativnímu demografickému vývoji, je Ostrava. Od začátku 90. let přišlo město o více než desetinu obyvatel. Magistrát se proto snaží zlepšit kvalitu života ve městě, a to i na základě návrhů veřejnosti. "Zastavení vylidňování a otočení stávajícího negativního trendu je jedním z klíčových indikátorů úspěchu nového strategického plánu rozvoje města Ostravy fajnOVa na období 2017-23, který jsme se zapojením přes 20.000 Ostravanů připravovali déle než rok," uvedl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

S poklesem počtu obyvatel se potýkají také na severu Čech. "Ústí nad Labem má velkou konkurenci nejen v sousedních městech, ale i v Praze, která je stále dostupnější zejména pro dojíždění za atraktivnější prací a za studiem," vysvětluje náměstek primátorky Pavel Dufek (UFO). Hodně lidí se podle něj stěhuje také do okolních obcí, kde jsou levnější pozemky.

Právě rozrůstání takzvaných satelitních obcí je jedním z fenoménů současnosti. Příkladem může být Vysoká nad Labem na jižním okraji Hradce Králové. Zatímco v roce 2000 měla obec kolem 600 obyvatel, nyní jich má asi 1630. "Díky vyššímu počtu obyvatel vzrostly daňové příjmy obce. Noví obyvatelé jsou lidé aktivní, podílejí se na životě obce," řekl starosta Jiří Horák.