Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chce pomoci Švédsku, na hašení požárů nabídlo vrtulník s vakem na vodu

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Švédsko zasáhla extrémní sucha a vedra a v posledních dnech vznikly desítky lesních požárů. Švédsko nemá pro jejich likvidaci dostatečné kapacity, takže několik evropských zemí vyslalo Švédům pomoc. Tu severské zemi nabídli také Češi.

Česko nabídlo Švédsku na pomoc s hašením rozsáhlých požárů zapůjčení vrtulníku s vakem na vodu i s posádkou. Nyní česká diplomacie čeká na odpověď švédské strany. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

"Ihned v neděli jsem požádal Leteckou službu Policie ČR o vyčlenění speciálního vrtulníku a maximální možnou spolupráci při pomoci Švédsku," oznámil Jan Hamáček (ČSSD), který vede ministerstvo vnitra a je pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Česko nabídlo okamžité zapůjčení vrtulníku Bell 412 s takzvaným bambi vakem, díky němuž může vrtulník nabírat vodu na hašení přímo z vodních ploch. Česká nabídka pomoci byla podle ministerstva zahraničí zapsána do takzvaného EU Emergency Response Coordination Centre (ERCC) v Bruselu, přes které je pomoc Švédsku koordinována. 

Do Švédska už přijeli pomoci hasiči z Itálie, Německa, Norska, Dánska, Polska či Francie.

Témata:  Švédsko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy