reklama

Zdravotníci Nemocnice Prostějov jako první v České republice léčili pacientku se žlutou zimnicí. "Případ námi zachycené žluté zimnice je opravdu velmi vzácný, jde o první import do České republiky v historii, takže pro celý náš tým šlo pochopitelně o novinku. Do Evropy se jednotlivé případy ale čas od času zavlečou, jde zhruba o desítku pacientů ročně," uvedl primář infekčního oddělení Nemocnice Prostějov Zdeněk Prokeš.

Žlutá zimnice se projevuje horečkami, křečemi ve svalech, nevolností, únavou i bolestmi hlavy, v horších případech pak krvácením, žloutenkou i selháním orgánů.

Žlutá zimnice se přenáší prostřednictvím komárů a inkubační doba je tři až šest dní. Proti žluté zimnici se ale lze účinně očkovat. "Pacientka, která byla na začátku léta hospitalizovaná v naší nemocnici, očkovaná nebyla," řekl Prokeš. 

Rekonvalescence pacientky zdaleka není u konce. "Zejména léčba poškození jater bude velmi dlouhá a stav pacientky v průběhy léčby může být proměnlivý. Specifická léčba žluté zimnice neexistuje, léčíme proto pouze projevy," upozornil Prokeš.

Tento případ je podle primáře varováním pro všechny, kteří cestování do exotických zemí podceňují a očkování neabsolvují. "Rozhodně bych všem před cestou do ciziny doporučil navštívit vakcinační centrum, kde dostanou komplexní informace o tom, jak se v dané destinaci chovat - jak se stravovat, jak dodržovat hygienu, jak se chránit proti hmyzu a také proti čemu se ideálně očkovat," dodal Prokeš.