Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívku vtáhla výpusť nádrže. Potrestaný hasič s dovolání neuspěl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) v Brně odmítl dovolání hasiče potrestaného podmínkou v souvislosti s případem nezletilé dívky, kterou vtáhla požární nádrž na Kutnohorsku.

Při koupání ji vtáhla otevřená výpusť na dně nádrže, pod vodou byla asi čtvrt hodiny. Lékaři ji resuscitovali, následky jsou však vážné a trvalé. Okresní soud v Kutné Hoře muže potrestal osmi měsíci vězení s podmínečným odkladem na 16 měsíců.

Neštěstí se stalo v červenci 2014. Nádrž se používala jako koupaliště. Hasič kvůli čištění otevřel naplno šoupátko výpusti na dně a odešel, aniž by upozornil lidi, kteří se zrovna v nádrži osvěžovali. Neprovedl ani jiná opatření nutná k bezpečnému vypuštění. Podle pravomocného verdiktu tak přispěl k těžkému poškození zdraví dívky, kterou výpusť vtáhla.

Nejvyšší soud připomněl, že příčinou je každý jev, bez něhož by jiný jev buď nenastal vůbec, nebo by nenastal daným způsobem. Jednání pachatele musí být pro vznik následku příčinou dostatečně významnou, často se ovšem může kombinovat s dalšími skutečnostmi.

V dovolání hasič poukazoval na to, že událost měla i řadu dalších příčin, které je nutné zohlednit při posuzování jeho zodpovědnosti. Obec například umožnila užívání nádrže ke koupání a údržbu svěřila dobrovolným hasičům, aniž vytvořila právní rámec.

Témata:  Nejvyšší soud hasiči koupaliště

Aktuálně se děje

19. května 2024 16:41

ANO by vyhrálo parlamentní volby, volila by ho téměř třetina lidí

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.