Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní pojišťovny zveřejnily na webech už téměř 530 tisíc smluv se zdravotnickými zařízeními

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Zdravotní pojišťovny na webech zveřejňují smlouvy se zdravotnickými zařízeními tak, jak jim nařizuje zákon od loňského září. Postup byl konzultován s Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Všech sedm zdravotních pojišťoven do půlky letošního dubna zveřejnilo už téměř 530.000 dokumentů. Nezveřejněné smlouvy nejsou platné. Ministerstva zdravotnictví a financí provedou podle zprávy kontrolu, zda jsou smlouvy zveřejňovány způsobem, který vyžaduje zákon.

Pojišťovny již většinou disponují softwary, které umožňují začerňovat nezveřejňované údaje přímo v digitalizované podobě dokumentu. Jak vyplývá z dosavadního výkladu, vybrané osobní údaje lze ponechat v textu zveřejňovaných smluv, pokud jde o údaje veřejně dostupné.

Zdravotní pojišťovny poukazují na problém, že někteří poskytovatelé otálejí s odesláním podepsané smlouvy. Pro pojišťovny tak je obtížné splnit zákonnou povinnost zveřejnit smlouvu do 60 dnů od jejího uzavření. Stejným způsobem a ve stejné lhůtě se musejí zveřejnit dodatky a změny smluv, z nichž vyplývá výše úhrady či rozsah hrazených služeb.

Podle zákona smějí zdravotní pojišťovny uhradit jen tu zdravotní péči, která je uvedena ve smlouvě uzavřené nejpozději do konce kalendářního roku, na který se vztahuje. U VZP a šesti zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven lze smlouvy s lékaři, nemocnicemi či lékárnami vyhledat prostřednictvím identifikačního čísla, pod nímž jsou zapsáni v rejstříku.

Témata:  zdravotní pojišťovny registr smluv na internetu zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy