Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnostní výbor jedná o novém šéfovi GIBS

Jana Černochová na 24. kongresu ODS
Jana Černochová na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bezpečnostní výbor Sněmovny dnes projednává návrh vlády, aby se novým šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stal šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Radim Dragoun.

Poslanci během dne jednání na hodinu půl přerušili a odebrali se na plénum Sněmovny k debatě o platech politiků a obětech invaze vojsk Varšavské smlouvy srpnu 1968 do Československa. Pak výbor znovu zasedl.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) kritizovala, že poslanci se nedozvěděli ani jména všech 12 kandidátů, kteří o místo šéfa GIBS usilovali. Přítomná pracovnice úřadu vlády to zdůvodnila předpisy o ochraně osobních údajů. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) to označil za logické. "Kdo prohrál a pracuje v nějaké instituci, tak asi nechce dát veřejnosti na známost, že se přihlásil," uvedl. Podle Černochové by poslanci na jména měli mít nárok. "Pokud se přeci někdo transparentně hlásí do výběrového řízení, jak může říct, že nechce, aby jeho jméno podléhalo veřejné kontrole? My jsme tady poslanci Parlamentu ČR, jsme tady od toho, abychom kontrolovali vládu, a máme právo ty informace mít," řekla.

Babiš odmítl i to, že by zasahoval do výběru členů komise či ovlivňoval, koho komise do čela GIBS doporučí. "Neznám ta jména, neřešil jsem to," uvedl. Složení komise podle něj navrhli vládní úředníci. Premiér trval na tom, že výběr šéfa GIBS se uskutečnil poprvé transparentně, předchozí ředitele podle něj vybrali postupně bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dragoun poslancům v úvodu jednání představil svůj životopis i vizi práce. "Pokud bych se stal ředitelem, zamýšlel bych se nad strukturou a vedením úřadu," řekl. Řešit chce budoucnost specializovaných pracovišť, tok informací či zatížení jednotlivých pracovišť. Zvýšit by chtěl důvěru mezi GIBS a státními zastupitelstvími.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Andrej Babiš Jana Černochová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy