Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal zvýšení příspěvku na péči o zdravotně postižené

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Výše příspěvku zdravotně postiženým se neměnila od jeho zavedení, zůstala tak stejná zhruba devět let. To se teď ale změní. Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o sociálních službách, která umožní navýšení příspěvku. Loni na konci roku pobíralo příspěvek na péči 337.800 lidí. Úřady vyplatily celkem 21,17 miliardy korun.

Příspěvek na péči, který dostávají zdravotně postižení lidé, se od letošního srpna o jednu desetinu zvýší. Předloha rovněž zvýší z jednoho milionu korun na dvojnásobek pokutu za poskytování sociálních služeb bez registrace. Změna si letos vyžádá rozpočtové náklady ve výši asi miliardy korun.

Postižení lidé si za příspěvek mají zajistit opatrování v nějakém zařízení nebo pomoc doma. Dospělí v tuto chvíli dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, 4000, 8000 a 12.000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12.000 korun. Od srpna se částky zvýší pro dospělé na 880, 4400, 8800 a 13.200 korun, u dětí pak na 3300, 6600, 9900 a 13.200 korun.

Dojde také k úpravě možností jak držet člověka v ústavu proti jeho vůli. Nově to bude možné pouze v případě, pokud by pobyt mimo zařízení ohrožoval zdraví či život jeho nebo jeho okolí. Lidé s duševními nemocemi budou muset zůstat v ústavu jen tehdy, když by nebyli schopni nebezpečí odvrátit sami. Kdyby klient vyslovil „vážně míněný nesouhlas" s pobytem, muselo by zařízení informovat soud, který by následně rozhodl.

Původní vládní předlohu poslanci doplnili o ustanovení, které umožní rychlejší přidělení dávky lidem například po těžkém poškození míchy, mozku nebo po amputaci končetin. Nyní se řízení v době pobytu v nemocnici přerušuje a po návratu pacienta domů rodina nemá peníze na zajištění služeb. Změna umožní zahájení řízení o příspěvku, pokud by hospitalizace trvala déle než 60 dnů.

Témata:  zdravotně postižení Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy