reklama

Přesná čísla ale zatím nejsou. Přinést by je měla až rozsáhlá studie ministerstva zdravotnictví, která se uskutečnila před pár měsíci. Řada nemocnic totiž čísla nákaz podle odborníků podhodnocuje.

Jednotky intenzivní péče nebo chirurgie - tam se pacienti nakazí nejčastěji. Jedny z nejnebezpečnějších infekcí přenáší zlatý stafylokok, který je zodpovědný za záněty kůže, ale i zápaly plic nebo otravu kůže.

Na svůj pobyt v nemocnici nezapomene paní Chatrná. Měla komplikovanou zlomeninu ruky, pak se přidala právě infekce. Na infekčním oddělení strávila čtvrt roku.

Kvůli nákazám zůstávají pacienti v nemocnicích výrazně déle, což české zdravotnictví stojí miliardy korun navíc. Ve čtyřech nemocnicích na Ostravsku si proto udělali vlastní průzkum. A zjistili, že přes dva tisíce takto nakažených pacientů je stálo 480 milionů.

Ministerstvo zdravotnictví teď čeká na výsledky studie, kterou nechalo vypracovat na konci loňského roku. Z ní by měl resort získat přesnější čísla o počtu nakažených v nemocnicích, nákladech na jejich léčbu i následcích, které tyto infekce zanechávají.

Už teď musejí mít nemocnice zpracovaný systém prevence a kontroly infekcí, provádějí se i speciální školení pro lékaře a sestry. Výsledky studie by měly ale napovědět, jaká další opatření bude třeba zavést.