reklama

Západonilská horečka, kterou přenášejí komáři, se v Česku objevila po mnoha letech a dosud to byly jen importované případy, tedy že se pacienti nakazili mimo republiku. Aktuálně nakažený muž se v srpnu vrátil z Řecka a po obtížích byl hospitalizován na infekční klinice vojenské nemocnice.

První testování u nemocného potvrdilo nákazu západonilskou horečkou a nyní se čeká na výsledky druhého testu z ostravského zdravotního ústavu, který jako jediný v zemi je schopný spolehlivě nákazu potvrdit. Vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená ale předpokládá, že i tento test bude pozitivní.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí zejména komáři rodu Culex. Inkubační doba je tři až 14 dnů. Virus může dětem, starším lidem a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu.

Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Aktuálně nakažený muž dostal po nákaze podle Zelené zánět mozkových blan a měl i přechodnou poruchu vědomí.

Odborníci cestovatelům do zemí, kde se nemoc vyskytuje, doporučují chránit se před poštípáním komáry. Vhodné je používat repelenty, sítě proti hmyzu v oknech a dveřích nebo oděvy s dlouhými rukávy a nohavicemi.

Podle odborníků je virus opakovaně nalézán i u komárů, ptáků nebo koní v Česku, ale na člověka se od nich zatím nepřenesl.