Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice se na rozpočtu pro příští rok neshodla. Bude se jednat znovu

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – I dnes se zástupci vládnoucí koalice zabývali problematikou státního rozpočtu. Lídři ČSSD, hnutí ANO a lidovců jednali dnes ráno o prioritách pro sestavování rozpočtu na příští rok, na schůzku pak navázalo jednání předsedů všech tří stran, na kterém zazněly mimo jiné informace o plánované reorganizaci některých policejních útvarů.

Na řadu sporných témat vůbec nedošlo, koaliční rada se proto znovu sejde 15. června, tedy ještě před zahájením příští sněmovní schůze. Dnes nezbyl čas například na debatu o střetu zájmů a plánované změny ve financování politických stran.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek ČTK zmínil, že předsedové jednali o rozpočtu na příští rok a situaci v OKD. Stejně jako ostatní účastníci jednání v širším formátu nechtěl prozradit, čemu se mají věnovat na uzavřené schůzce jejich šéfové. Neprozradil to ani jeho stranický kolega Jiří Mihola nebo šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministři, kteří přicházeli na jednání koaliční rady, přinášeli požadavky na navýšení rozpočtu o miliardy korun. Babiš se tomu brání. Šéf státní kasy naopak podle Faltýnka představil koaličním partnerům svůj pohled na OKD. Do příští koaliční schůzky připraví návrh financování priorit vlády, jak se na nich dnes lídři dohodli. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhl, aby stát půjčil OKD jednu miliardu korun.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek později novinářům řekl, zástupci koalice si ujasňovali také názory na to, co je a co není porušením koaliční smlouvy. Šlo o reakci na stížnosti ministra financí Andreje Babiše (ANO), který si po posledním jednání vlády stěžoval na porušení koaliční smlouvy ze strany dalších dvou koaličních stran. Ty ho totiž v několika bodech týkajících se financí přehlasovali. Bělobrádek dnes zopakoval, že to za porušení dohod nepovažuje. Podobně se už dříve vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka.

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL vláda státní rozpočet

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy