Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize českého zemědělství: Jurečka dostal za úkol najít řešení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda uložila ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby začal hledat spolu se svými kolegy nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství.

"Nově navrhujeme i dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty postižené krizí. Chceme také zajistit částečnou kompenzaci škod způsobených letošními jarními mrazy pro nejvíce ohrožené podniky," řekl ministr Jurečka.

Podle něj v současnosti zemědělci prodávají litr mléka do mlékárny za šest až 6,5 koruny, přičemž na každém litru vykážou ztrátu okolo dvou korun. S podobnou ztrátou se podle něj prodává i kilogram vepřového.

Agrární komora navrhla, že by se zemědělcům mělo pomoci i zrušením daně z nemovitosti u orné půdy a trvalých travních porostů. Podle ní její výběr představuje přibližně 1,8 miliardy korun, přičemž správa a výběr daně stojí podobně. "Trváme na svých požadavcích, které byly na vládě vzneseny. Víme, že s tím bude mít patrně vláda problém, zejména pokud jde o daňové úlevy, ale jdeme prakticky stejnou cestou jako Německo, kde jsou již avizovány slevy na dani z příjmu a dani z nemovitosti ve výši 40 miliard euro," řekl dnes ČTK prezident komory Miroslav Toman. Podle něj jinak budou hrozit likvidace chovů a konec českých potravin v obchodech.

Zemědělské odbory již avizovaly, že pokud si vláda s pomocí neuspíší, jsou připravené na nátlakové akce. Podle nich je v ohrožení až 15.000 pracovních míst. "Jsme připraveni o pracovní místa v zemědělství bojovat s nejvyšší razancí, a to i blokádami supermarketů a Prahy," uvedl šéf zemědělských odborářů Bohumír Dufek. Podle něj se ale bude o konkrétních akcích jednat až po projednání problematiky na tripartitě, která se bude situací zabývat.

Ministerstvo rovněž prověřuje možnosti navýšení peněz na kompenzace škod způsobených loňským suchem. Vláda v březnu schválila pro zemědělce za loňské rekordní sucho v mimořádnou pomoc v hodnotě 600 milionů korun.

Vinařům způsobily dubnové mrazy škody na předpokládaných tržbách 1,4 miliardy korun, ovocnářům 400 milionů korun. Vinaři mají poškozenou zhruba třetinu vinohradů, někteří však i celé vinice. U ovocnářů jsou nejvíce postižené meruňky a broskve, u nichž se předpokládá ztráta proti průměru 60 procent, z poloviny jsou postižené višně a třešně. U jablek se republiková ztráta pohybuje okolo 20 až 25 procent.

 

Témata:  Marian Jurečka zemědělci vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy