Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Onemocnění srdce zabilo za poslední roky půl milionu Čechů

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Za posledních deset let podlehlo nemocem srdce přes půl milionu Čechů, jsou nejčastější příčinou úmrtí. Loni na jejich následky zemřelo asi 49.000 lidí, o rok dřív to bylo 48.000 a v roce 2015 pak 51.000. V posledních letech má tato příčina úmrtí spíše klesající tendenci.

Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Většímu riziku jsou vystaveni diabetici, obézní a lidé s vysokým tlakem či hladinou cholesterolu v krvi. V sobotu 29. září se připomíná Světový den srdce.

Nejčastějším srdečním onemocněním, jemuž Češi loni podlehli, byla ischemická choroba srdeční, kvůli které zemřelo přes 19.000 lidí. Jde o nedokrvování srdečního svalu a postupné odumírání jeho částí. Nejčastější příčinou je kornatění tepen, ukládání tuku do stěn cév a jejich ucpávání. Může být příčinou i srdečního selhání, tedy stavu, kdy srdce nezvládá okysličovat krev.

Srdečnímu selhání podlehlo přes 5000 lidí, infarktu kolem 4500. V Česku lékaři zachrání naprostou většinu těch, kteří se po infarktu dostanou do jejich péče. Asi třetina postižených zemře ještě před příjezdem záchranářů.

Léčba pacientů s nemocemi srdce a cév stojí systém veřejného zdravotního pojištění kolem 20 miliard korun ročně. "Mezi nejčastější srdeční choroby patří hypertenze, neboli vysoký krevní tlak a ischemická choroba srdeční," uvedla mluvčí druhé největší zdravotní pojišťovny, Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR (ZMPV), Hana Kadečková. ZPMV eviduje přes 260.000 klientů, kteří se s nemocemi srdce léčí, pojišťovna za ně vydala přes 2,4 miliardy korun.

Diabetiků se loni léčilo přes 936.000. Asi 80 procent jich mělo cukrovku druhého typu, která je získaná a souvisí s nezdravým životním stylem. Třikrát častěji než ostatní populaci jim hrozí infarkt a čtyřikrát častěji mrtvice. "Diabetes je onemocnění, u kterého je pro dlouhodobý úspěch léčby a prevenci chronických komplikací zcela zásadní aktivní zapojení pacienta a jeho motivace k dodržování dietních a režimových opatření," vysvětlil diabetolog Martin Haluzík z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Předcházet nemocem srdce diabetikům podle něj pomáhají i některé léky na cukrovku. Za loňský rok lékaři dali diabetes druhého typu do souvislosti s asi 2900 úmrtími a prvního typu asi se 730.

Témata:  lidé lékaři Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy