Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České předsednictví ve V4 zaznamenalo řadu úspěchů

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Visegrádská skupina si vydobyla u partnerů silnou pozici. Po summitu premiérů uskupení to v Praze uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

České předsednictví ve V4, které končí v závěru června, zaznamenalo podle něj řadu úspěchů. Dominovalo mu téma migrační krize. Polská premiérka Beata Szydlová, jejíž země předsednictví od ČR přebírá, chce během předsednictví navázat na české priority.

Aktuální summit v Praze byl podle Sobotky vyvrcholením předsednictví. "Našemu předsednictví dominovalo téma migrační krize, státy V4 od začátku zdůrazňovaly nutnost systematicky řešit příčiny migrace a ochrany hranic," řekl Sobotka na tiskové konferenci po jednání s partnery z Polska, Maďarska a Slovenska.

Čtveřice premiérů dnes přijala společné prohlášení, ve kterém mimo jiné odmítla kvóty na přerozdělování migrantů v Evropské unii a podpořila setrvání Británie v unii. Vyjádřila se i k obraně či situaci na Ukrajině. "Je to vynikající dokument," komentoval prohlášení maďarský premiér Viktor Orbán.

Témata:  Visegradská čtyřka Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy