Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM ve volbách propadla, chce si polepšit v celostátních

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Výsledek komunálních a senátních voleb je podle předsedy KSČM Vojtěch Filipa obrazem současné situace ve společnosti a také toho, že strana postavila asi o 300 kandidátek méně než před čtyřmi lety. V celostátních volbách včetně evropských čeká lepší výsledek. Cílem pro Senát byla obhajoba mandátu v Chomutově, strana doufala v Karvinou a Břeclav. Jen v Karviné postoupila Milada Halíková do druhého kola.

"Měli jsme 150 starostů, asi 140 místostarostů a další asi stovku radních a ti lidé většinou uspěli," zhodnotil Filip. KSČM podle něj v obcích připravila velmi diferencované programy, které byly reálné a realistické. KSČM nikdy nepoužívá populismus," dodal. Strana podle něj preferuje programové koalice. Nikoho z jednání nevylučuje, pokud někdo naopak vylučuje KSČM, je to podle Filipa jeho problém.

V Praze a Brně, kde je zatím sečtena jen část hlasů, doufá, že mandáty obhájí. Po sečtení 40 procent hlasů v Praze měla strana 3,86 procenta a v Brně při sečtení tří čtvrtin hlasů 4,39 procenta.

Ve velké části senátních obvodů skončil komunistický kandidát na čtvrtém místě. Jedním z nich byl současný senátor za Chomutov Václav Homolka. V Českých Budějovicích byl komunistický kandidát třetí. Jedinou, která postoupila do druhého kola, je Milada Halíková. "S vedením strany připravujeme týdenní program pro její propagaci tak, aby se v záplavě všech informací neztratila," dodal.

Podle místopředsedy strany Stanislava Grospiče KSČM dokáže z každého úspěchu, ale i neúspěchu vyvodit poučení. "Budeme ale samozřejmě hledat cestu k voličům, abychom získali širší podporu, než jsme dostali v těchto volbách," dodal.

Peníze vynaložené na kampaň zatím komunisté nesečetli. Centrála podle Filipa vynaložila asi deset milionů korun, další peníze daly okresní a městské výbory. Finanční ztráta, pokud by strana ztratila senátora a čtyři mandáty v Praze, by byla asi dva miliony korun. Podle Vojtěcha by to strana zvládla. "KSČM je jedinou velkou stranou, která nemá žádné dluhy a půjčky. Vždycky jsme vystačili z členských příspěvků, pronájmu budov a státních příspěvků," dodal.

Do budoucna podle Filipa strana spoléhá na obměněnou strukturu okresních výborů, kde má řadu mladých předsedů. O kandidaturu do Evropského parlamentu, které budou v příštím roce, má strana zájemců několikanásobně víc, než je míst na kandidátce. "Kateřina Konečná v prosinci předloží návrh kampaně," dodal.

O vyvození osobní zodpovědnosti z voleb Filip nechtěl mluvit. Podle něj je na kolektivním vedení KSČM, jaké zaujme k výsledku hlasování stanovisko.

Témata:  KSČM Komunální volby Vojtěch Filip volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy