Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáti na prezidenta: Chroničtí narcisové, kterým brzy dojde síla, předvídá psychiatr Höschl

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Prezidentská volba se sice uskuteční až za dva roky, podle psychiatra a ředitele národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla se ale už objevují narcisové a chroničtí kandidáti. Ti, o kterých se teď mluví jako o soupeřích Miloše Zemana, však podle něj možná přepálili start a tak jim brzy může dojít síla.

„Na jednu stranu si uvědomuji, že ta potřeba celospolečenská vygenerovat někoho, kdo bude důstojným protikandidátem Miloše Zemana, je obrovská a je pochopitelná a je i historicky nevyhnutelná, nebo její uspokojení je nevyhnutelné," přiznal psychiatr pro Česká rozhlas Dvojku.

„Na druhou stranu, to, jak se před každou volbou prezidenta u nás vždycky vynoří, vyrojí celá galerie narcisů a chronických kandidátů, z nichž některé můžeme už zase znovu předvídat, kteří jsou nepoučitelní, je úsměvná a zároveň ale je třeba podotknout, že ty motivace jsou různé. U jedněch to skutečně je ten narcismus a ta představa, že já bych měl být prezidentem a určitá taková nepoučitelnost a nedostatek náhledu na sebe. U jiných to je, řekl bych, bohulibá vlastnost a touha nějak pomoci, přispět, angažovat se, protože ona to je oběť nepochybně a u dalších to může být výsledek tlaku okolí, které už znervóznilo a začíná své kandidáty hledat,"

Poukazuje však také na to, že vše je otázkou časování. „Zdá se, že na jednu stranu už by ten, kdo je potencionálním vyzyvatelem, se měl nyní profilovat, měl by být znám a měl by dát veřejnosti příležitost, aby zmapovala jeho postoje a otestovala jeho schopnosti, na druhou stranu je svým způsobem ještě brzo, což jsme viděli například v minulé, při minulé volbě, když to někdo trošku přepálí a začne brzy, tak taky brzy skončí," varuje Höschl.

A právě ti, kteří o kandidatuře mluv už dnes, podle něj start přepálili. „ Na mě to dělá ten dojem, že nejvhodnější okamžik bude ve chvíli, kdy už bude možno to nastoupené tempo až do finále té volby udržet, a to si myslím, že je ještě brzy," říká psychiatr. Ideální kandidát by podle měl dát najevo, že je ti a že pro zemi něco dělá, ale že se neobjevuje jen jednou za pět let právě kvůli prezidentské volbě.

Přiznává také, ž ve společnosti sílí tlak na hledání „antizemana". „Tlak na to: 'Prosím vás, proboha, už někdo se přihlaste a dělejte toho prezidenta, už to takhle dál nejde,' tak ten je dost veliký u té takzvané 'pražské kavárny', ale na druhou stranu zcela realisticky je třeba si uvědomit, že čistý 'antizeman' má šanci poměrně malou, protože prezident Zeman má, a teď se to někomu může, nebo nemusí líbit, dost velkou podporu ve veřejnosti," uvedl s tím, že Zemanův soupeř se vůči němu nemůže jen „brutálně vymezovat". Protože tímto způsobem si nikdo příznivce nezíská.

Témata:  Cyril Höschl prezident ČR Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy