reklama

Chronické selhání ledvin začíná nenápadně a pacient nepociťuje žádné potíže. Počáteční příznaky jsou snadno zaměnitelné s jinou nemocí," varuje ministerstvo.

Nemoc se nejprve projevuje únavou, poruchami soustředění, poklesem výkonnosti, nechutenstvím, zvracením, zvýšeným krevním tlakem a otokem nohou. Pokud se pacient nezačne včas léčit, může dojít až k selhání ledvin.

"V případě selhání ledviny přestanou čistit krev a začnou se hromadit odpadní látky v těle pacienta," varuje ministerstvo. V takovém případě musí pak člověk chodit na dialýzu, kde je krev čištěna uměle. I přes všechnu snahu je úmrtnost na selhání ledvin vysoká. Ročně zemře podle časopisu Týden 20 % pacientů léčených dialyzačním přístrojem.

Proto chce ministerstvo zdravotnictví v novele vyhlášky o preventivních prohlídkách nařídit pravidelné preventivní glykemické vyšetření, které nemoc odhalí. Ta by měl člověk absolvovat v 18 a ve 40 letech.

Po dovršení 40 let by pak glykemické vyšetření podle vyhlášky měli lidé absolvovat jednou za 2 roky. Po padesátce by si pak pacienti trpící diabetem, vaskulárními komplikacemi či hypertenzí měli každé 4 roky nechat vyšetřit také kreatinin a odhad eGFR.

A jaká je nejlepší prevence?

1. nekuřte

2. snižte svou tělesnou váhu

3. sportujte, raději pravidelně než jednorázově intenzivně

4. hlídejte si kvalitu potravin

5. vyhněte se barvivům, konzervantům

6. dodržujte pitný režim

7. omezte alkohol

8. hlídejte si příznaky civilizačních chorob (dodržujte preventivní prohlídky u lékaře)

9. dejte pozor na nadužívání léků

10. předcházejte infekčním onemocněním