Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládním stranám utíkají voliči. Oslabilo ANO, ČSSD na rekordním minimu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Volby do Sněmovny by v říjnu podle modelu Kantar TNS pro Českou televizi vyhrálo hnutí ANO s 27 procenty, od září však 2,5 procentního bodu ztratilo. Pokles postihl i sociální demokraty, kteří spadli na 5,5 procenta, což je jejich nové minimum. Model dnes zveřejnila Česká televize (ČT) v pořadu Otázky Václava Moravce.

Pokles podle modelu Kantar TNS postihl hnutí SPD s říjnovými 7,5 procenty, což je o tři procentní body méně než v loňských volbách. Starostové naopak posílili na sedm procent o dva procentní body. Těsně za nimi by byli komunisté (6,5 procenta) a lidovci (šest procent). O jeden procentní bod si od září polepšili podobně jako TOP 09, která by obhájila místa ve Sněmovně s pětiprocentním ziskem.

Ztráta ČSSD podle analytika Pavla Ranochy je zapříčiněna tím, že od sociálních demokratů začali odcházet k Pirátům nebo Starostům voliči nespokojení s jejich vládním angažmá a vnitrostranickými rozepřemi.

Průzkum provedla agentura zhruba rok po loňských sněmovnách volbách, tedy ve dnech od 6. do 26. října na reprezentativním vzorku 1200 respondentů. Statistická chyba volebního modelu se pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí od jednoho do tří procentních bodů.

Podle agentury Median, která svůj model zveřejnila v pátek, by ANO v říjnu vyhrálo volby přes mírné meziměsíční oslabení s ziskem 28,5 procenta hlasů. Pohoršila si i ODS, která by stejně jako Piráti dostala 12 procent. ČSSD, SPD a KSČM se pohybovaly na devítiprocentní hranici, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL na pětiprocentní.

ANO by podle souběžně zveřejněného průzkumu CVVM v říjnu dostalo 30 procent hlasů, ODS by si polepšila na 19 procent, Piráti by byli třetí s 11 procenty. Průzkumy se výrazněji lišily nejen u zisku ODS, ale také u lidovců a SPD. Hnutí Tomia Okamury by obdrželo podle CVVM pět procent a KDU-ČSL sedm procent.

Témata:  volební preference Hnutí ANO EuroZprávy.cz Sociální demokracie (SOCDEM) KSČM Česká pirátská strana ODS TOP 09

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy