Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 17. listopadu vrcholí: Lidé zaplnili centrum Prahy, žádají demisi Babiše

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jiří Schott / INCORP images

Tisíce lidí v Praze žádají kvůli kauze Čapí hnízdo demisi premiéra Andreje Babiše, demonstrace proti němu zaplnila většinu Staroměstského náměstí. Babiš odstoupit nehodlá, současné dění opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má dostat z politiky. Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan na dotaz ČTK týkající se počtu účastníků uvedl, že policie tyto odhady dělat nebude.

Opozice chystá na příští týden hlasování o nedůvěře vládě, sama ale nemá dost hlasů na to, aby kabinet padl. Současné politické napětí vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, rozhodně ale nešlo o únos. Premiér uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný.

Tisíce lidí se začínají shromažďovat na Staroměstském náměstí, kde pochod končí, a kde začíná samotná demonstrace. "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu StBák," ozývá se z davu. #17listopad pic.twitter.com/VB2k2LWEww

— Julie Vinklova (@JulienneV_11) 17. listopadu 2018

Lidé na Staroměstské náměstí dorazili v průvodu z Hradčanského náměstí. mají české vlajky i vlajky EU, další lidé nesou transparenty, například s nápisem "Odstup, satane", skandují "Demisi, demisi!" Akci pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii. "Nestyďte se dát najevo svůj názor," uvedl na Staroměstském náměstí Mikuláš Minář, předseda pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii. Zároveň však účastníky vyzval, aby se vyvarovali urážek směrem k premiérovi a prezidentovi.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v rozhovoru pro TV Barrandov uvedl, že nevidí důvod k pádu vlády. Dodal, že kdyby ale poslanci nynější vládě Andreje Babiše (ANO) vyslovili nedůvěru, opět pověří sestavením kabinetu Babiše. Očekává, že kauza kolem Babišova syna se rozplyne, novináře označil za hyeny a lidi protestující proti Babišovi za hulákající dav.

Už ve 13:00 začalo na Hradčanském náměstí menší shromáždění nazvané Proti lži a nenávisti, spojené s protestem Romů proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů. Podle jednoho z řečníků Zeman podněcuje český národ k rasové nenávisti. "Rozděluje občany na kategorie a tábory," řekl muž. Žádal, aby se Zeman všem českým Romům veřejně omluvil. Chtěl také, aby Ústavní soud přezkoumal, jestli SPD Tomia Okamury neporušuje ústavní zákon.

Svoboda není samozřejmost. Získají ji jen ti, kteří o ni usilují, a neztratí ji jen ti, kteří s ní odpovědně nakládají. V dnešním světě sílících autoritářských tendencí si važme naší svobody a nenechme si ji vzít. #17listopad

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) 17. listopadu 2018

Prezident v září v Olomouckém kraji řekl, že rozhodně není přítelem komunismu, ale že tehdy Romové museli pracovat. "A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení," prohlásil Zeman v Kojetíně.

"Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje," dodal Zeman. Prezidentova slova již dříve kritizovalo Evropské centrum pro práva Romů (ERRC), podle něj takové výroky ohrožují demokratické hodnoty a jsou rasistická. V reakci na Zemanovy výroky Romové na facebooku také již dříve zveřejnili stovky svých fotografií z pracovního prostředí.

Témata:  17. listopadu Andrej Babiš Miloš Zeman Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy