Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revize penzí? Koalice se dohodla na vzniku nové důchodové komise

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V Česku by mohla vzniknout nová důchodová komise, v níž by zasedali politici sněmovních stran, experti, akademici i zástupci seniorských a neziskových organizací. Projednávat by měli návrhy jednotlivých změn důchodového systému. Dohodly se na tom dnes koaliční strany. Novinářům to po jednání řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Návrh na vznik komise brzy pošle k připomínkám.

"Komise by měla fungovat tím principem, že vždy navrhneme k nějakému tématu různé scénáře řešení a budeme o nich diskutovat," řekla Maláčová.

Vytvoření důchodové komise, která by pracovala na návrhu reformních změn systému penzí, slíbily v programovém prohlášení obě Babišovy vlády. Přípravy reformy se ale za poslední rok od loňských sněmovních voleb kupředu neposunuly. Komise zástupců parlamentních stran a expertů fungovala i v minulém volebním období, reformu nenavrhla. Sestavila ale seznam otázek, jimž by politici měli věnovat pozornost.

Z vyjádření ministryně práce vyplývá, že ani navrhovaný nový tým nejspíš ucelenou reformu připravovat nebude a bude jednat o jednotlivých úpravách nynější soustavy. "Důchodová reforma je velké slovo, které tu máme 25 let. Musíme nejdřív udělat revizi (nynějších penzí)," řekl ČTK premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle něj by se komise měla nejdřív zaměřit na řešení nízkých důchodů žen a na možný dřívější odchod do penze u lidí v náročných profesích. Na těchto dvou tématech se už dřív koaliční strany shodly. Babiš dodal, že by Maláčová měla tyto návrhy předložit začátkem příštího roku.

Podle expertů a některých politiků tato dvě vybraná témata důchodovou reformu ale nepředstavují a vláda by měla hledat řešení k zajištění udržitelnosti penzí. Měla by se zajímat o to, jak bude systém vypadat, odkud bude mít příjmy, jak vysoký bude poměr důchodu ke mzdě a kolik si na penzi budou muset spořit lidé.

Podle propočtů totiž nebude penzijní soustava bez reformních změn udržitelná. Problém by mohl nastat po polovině 30. let, kdy začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, takzvané Husákovy děti. Výdaje by tak mohly podle nedávného vyjádření zástupců ministerstva práce být ročně až o čtyři procenta HDP vyšší než příjmy, v dnešních cenách by tak schodek mohl činit ročně téměř 200 miliard korun.

Témata:  důchodová reforma vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jana Maláčová důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy