reklama

"Není v zájmu lidu Ukrajiny ani Ruské federace rozpoutat válečný konflikt. Odmítáme neustálou obhajobu, skrytou či otevřenou podporu fašismu na Ukrajině a přípravy na válku," uvedli komunisté.

Postojem Česka k situaci v Azovském moři se ve čtvrtek zabývala vláda, žádné usnesení nepřijala. Petříček zopakoval postoj české diplomacie z úterý, podle kterého je blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska hrubým porušením mezinárodního práva.

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad eskalací napětí u Krymu a odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím, vyzvalo k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny a k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel.

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod niž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení použila zbraně, zraněni byli tři ukrajinští námořníci. Ruské ministerstvo zahraničí pak obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident s cílem vytvořit základ pro nové sankce namířené proti Rusku. Ukrajina v reakci na incident vyhlásila válečný stav.

"Výjimečný stav povede na Ukrajině k výraznému omezení lidských práv a svobod včetně volebního práva, poslouží k upevnění moci dnešních polofašistických skupin a k další eskalaci napětí s Ruskou federací, především v zájmu USA a k dalšímu odůvodnění přítomnosti NATO," míní komunisté.

Přidali se tak na stranu prezidenta Miloše Zemana, který kritizuje nedávno jmenovaného Petříčka za diplomatické chyby. Vůči Petříčkovi se vymezil i premiér Andrej Babiš (ANO). Nelíbilo se mu, že před jednáním sociálních demokratů o jejich postoji k hlasování o nedůvěře řekl, že ČSSD by měla trvat na Babišově odchodu z vlády do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je premiér trestně stíhán.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ale nevidí důvod, aby se v koalici Petříčkova pozice ve vládě řešila. Sám je s ministry ČSSD spokojený a žádné změny nechystá, řekl v pondělí. Podle koaliční dohody přísluší navrhovat ministry za sociální demokracii právě předsedovi strany.