reklama

Státy OSN budou o migračním paktu jednat v pondělí a v úterý. Česko ale dokument odmítlo, stejně se zachovaly například i Spojené státy, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko. Většina zemí světové organizace se k dokumentu přihlásila.

Česká vláda úmluvu odmítla v polovině listopadu. Podle ní migrační pakt zastírá rozdíly mezi legálními a nelegálními migranty, a tím podněcuje k větší migraci, včetně migrace nelegální.

Kabinet také kritizoval, že v závěrečném textu dokumentu chybí jasné stanovisko, že nelegální migrace je nežádoucí, které Česko při jednání prosazovalo. Do závěrečného textu dokumentu se také nepodařilo prosadit usnesení navrhované Evropskou unií, které by mluvilo o nucených návratech nelegálních migrantů jako o legitimní součásti migrační politiky.

Česká vláda původně uvažovala o přijetí globálního paktu s výhradami. Vzhledem k obavám z toho, že tyto výhrady přestanou být relevantní v okamžiku, kdy by byl pakt schválen, se ale kabinet nakonec rozhodl k úmluvě nepřipojit.

Globální pakt o migraci má podle OSN zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.