reklama

„V současné době existuje velké množství odsouzených, které nelze zaměstnat jinak než v rámci střežených pracovišť. Ta jsou umístěna ve stávajících objektech věznic nebo vazebních věznic. Tento ojedinělý projekt nám nyní otevírá další nové možnosti zaměstnávání odsouzených a přináší samozřejmě také důležité a výjimečné propojení státního a soukromého sektoru,“ upřesnil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Jde o vůbec první případ spolupráce státu a soukromého sektoru, který přinese další možnosti rozšíření zaměstnávání odsouzených. Má velmi důležitý společenský dopad pro následný bezproblémový návrat odsouzených do občanského života po uplynutí jejich trestu. Z důvodů stoupající míry zaměstnanosti v období posledních let, musí také justice hledat nová řešení rozvoje, která ovšem často není schopen financovat pouze státní rozpočet.

„Nejenže se jedná o první projekt tohoto typu v České republice, ale pro věznici má výstavba této haly význam hned v několika aspektech. Zvýší se bezpečnost, protože do věznice již nebudou vjíždět kamiony, které nyní zásobují pracoviště, a značně se omezí pohyb dalších osob v areálu věznice. Díky tomu se sníží riziko průniku zakázaných předmětů do věznice. Dále se pak zvýší zaměstnanost odsouzených osob v plzeňské věznici o dalších sto,“ doplnil generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

V provozu bude zaměstnáno téměř 300 odsouzených v třísměnném provozu. Ti se zapracují v profesích svářeč, obsluha lisu, obsluha manipulační techniky a dalších řemeslných zručností v kovovýrobě, které mohou využít, vzhledem k poptávce trhu práce, i po propuštění z výkonu trestu.

„Díky projektu, který se nyní rozjíždí, bude výstavba výrobní haly, její údržba, opravy a zabezpečení odsouzených ve finanční režii vítězné firmy. To státu ušetří několik set milionů korun. Rád bych poděkoval kolegům z Ministerstva financí, vše se podařilo i díky spolupráci s nimi,“ uvedl náměstek minstra spravedlnosti Miroslav Zábranský.