reklama

Sníh v posledních dnech zasypal téměř celou Českou republiku. Ačkoliv v nižších polohách už taje, v těch vyšších na horách budeme registrovat sněhové srážky i v následujících hodinách a dnech.

Už čtvrtým rokem je součástí silničního zákona povinnost řidičů očistit před jízdou vozidlo. Při nesplnění vám hrozí udělení blokové pokuty ve výši až 2500 korun. Pravidla silničního pravozu na to pamatují i v sousedních zemích. Na Slovensku mohou policisté požadovat až 60 eur, v Německu dokonce až 80.

Odklizení sněhu z automobilu je však dobré zvážit i z praktických důvodů. Prašan sice ze střechy během pár kilometrů jízdy odfoukne vítr, do té doby však ohrožujete ostatní účastníky provozu. Sníh na vozidle navíc snižuje jeho aerodynamiku a zvyšuje spotřebu.

Vyplatí se rovněž dívat se před sebe a držet si odstup především od neočištěných nákladních automobilů. Jejich řidiči totiž na vysokou střechu logicky nedosáhnou. Za jízdy uvolněná masa ledu či sněhu může způsobit velké škody.

Hlavně si však nezapomeňte očistit registrační značku. Na plechovou tabulku se totiž sníh lepí vcelku jednoduše. Za „neviditelnou“ státní poznávací značku se sice vyhnete pokutě přímo na místě, ve správním řízení ale hrozí až 10tisícová pokuta a odebrání řidičského průkazu na 6 až 12 měsíců.