reklama

Ministr Toman na jednání sněmovního zemědělského výboru informoval poslance o tom, kam se podle vyšetřování veterinární správy polské maso dostalo. „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze,“ řekl před poslanci.

„Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby ho mohly prodávat za tisíc korun porci,“ dodal. Konkrétní podniky, které takto obelhávaly zákazníky, jmenovat nechtěl. Uvedl ale, že mají asijské názvy. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dovysvětlil.

Veterináři při kontrolách hovězího masa z Polska dosud nezjistili žádné výrazné závady. Podle tiskové zprávy, kterou Státní veterinární správa uveřejnila v úterý, byla většina zjištěných problémů administrativního rázu. Veterináři při zachycení polského hovězího odebírají vzorky, které následně testují například na zbytkové množství antibiotik.

Státní veterinární ústav Praha také zveřejnil výsledky konkrétní zásilky, která měla podle polských úřadů pocházet právě z problémových jatek. I ta však byla nejspíš v pořádku. „Ve vzorcích nebyla zjištěna rezidua veterinárních léčiv, vzorky vyhověly také smyslovému hodnocení v laboratoři,“ uvedl ústav. Některé testy nicméně ještě nebyly vyhodnoceny. „V současnosti se ještě čeká na výsledky vyšetření na přítomnost salmonel, které by měly být k dispozici v závěru týdne,“ stojí dále ve vyjádření.

Při kontrolách mezi 28. lednem a 4. únorem odebrali veterináři téměř 80 vzorků zásilek. Třetina z tohoto množství, která byla doposud vyšetřena, je podle veterinářů v pořádku. Do Česka se mělo dostat zhruba 300 kilogramů masa z problematických jatek, asi 137 kilogramů bylo rozprodáno spotřebitelům a restauracím.

4 komentáře (Poslední 07.02. 05:09) Napište svůj názor

reklama