reklama

Bajger to po skončení dnešního soudního jednání uvedl, že soud má podle něj jen velmi málo prostoru k tomu, aby opětovně dospěl k osvobození obžalovaných. S tím, že soudkyně vyloučila z hlavního líčení veřejnost, žalobce souhlasí.

Vladimír Šibor řídí útvar, který zařizuje policejní sledování a odposlechy. Ke kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství útvar zpracoval expertní posudek a čtyři hodiny dnes také svědčil u soudu. „Závěry byly úplně stejné jako v přípravném řízení, řekl bych, že byly ještě navíc rozvedeny. To tvrzení je pořád stejné: že probíhalo sledování," uvedl Bajger.

Bajger také uvedl, že se obvinění snaží prokázat, že existuje rozdíl mezi vojenským sledováním a policejním sledováním. „My tvrdíme, že je to holý nesmysl, obsah toho pojmu je vždy stejný," konstatoval. Podle něho obžalovaní prováděli nezákonné sledování bez příslušného povolení, a zneužili tak svou pravomoc.

Státní zástupce posudek označil za jeden ze zásadních důkazů obžaloby, který prý ale není osamocený. Kriminalisté zajistili i listiny v budově Vojenského zpravodajství, poznámky či telefonické odposlechy.

Právě posouzení, zda Vojenské zpravodajství provádělo sledování, nebo takzvané kontrasledování, je pro případ klíčové. Obžalovaní se hájí tím, že dostali za úkol kontrasledování Nečasovy rodiny, protože jí hrozilo nebezpečí. Pohůnek dnes zpochybnil, zda se Šibor jakožto policista může relevantně vyjádřit k vojenským předpisům.