Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohadovací řízení začalo: Babiš hned po příchodu začal vyhrožovat

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V sídle vlády začíná dohodovací řízení ke sporu o reorganizaci policie. Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš při příchodu do Strakovy akademie uvedl, že reforma není pouze záležitostí vnitra. Vyjádřil se též k osudu koalice.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu.

Babiš míní, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by neměl reformu policie podepisovat vůbec, a od ČSSD chce vědět, jak dlouho bude dohodovací řízení trvat.

"Jestli takhle ČSSD bude přistupovat k plnění koaliční smlouvy, tak my chceme zvážit, jestli tu koaliční smlouvu nevypovíme a budeme říkat, tak fajn, tak každý si bude řídit své věci podle kompetencí. Já také můžu říct, že v (polostátní firmě) ČEZ vyměním všechny, koho budu chtít," uvedl.

O smírčí řízení požádal Babiš minulou středu, změny jsou podle něj absolutně nepřipravené. Na zasedání Bezpečnostní rady státu se v úterý večer politici a vedení policie a žalobců dohodli na měsíčním odkladu plánované reorganizace, aby bylo možné vypořádat připomínky. Podle ANO je to ale v určených termínech nemožné.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek dnes vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby s Chovancem (ČSSD) ještě jednou zvážili podpis pod policejní reorganizaci. "Domnívám se, že by bylo rozumné, aby ještě jednou zvážili ten podpis, protože spor se jeví jako velmi vážný," uvedl Bělobrádek. I on si myslí, že by koaliční partneři měli být informováni o takto zásadních věcech. "Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku, já si tím skutečně jist nejsem," dodal Bělobrádek.

Babiš podle Bělobrádka na jednání řekl, že pokud dokument bude podepsán, vypoví koaliční smlouvu. Premiér mu řekl, že to je třeba "písemnou formou".

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Andrej Babiš Policie ČR

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy