Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie spalniček v Česku, evidováno je na 500 případů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

V Česku bylo od začátku roku už více než 500 případů spalniček. Po pěti týdnech stagnace či poklesu bylo v uplynulém týdnu více nových případů. Z 25 nemocných bylo nejvíc v Moravskoslezském kraji (11). Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Za celý loňský rok bylo 203 nemocných. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které vyžaduje karanténu pacienta a vyšetření osob v jeho okolí.

V 18. kalendářním týdnu lékaři nahlásili 25 případů, z nichž 11 bylo v Moravskoslezském kraji, šest v Praze, dva shodně v Pardubickém a Středočeském kraji a po jednom v Královéhradeckém, Jihočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Nemoc se šíří kapénkami, od nakažení se projeví za jeden až tři týdny. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po sedm dní od objevení vyrážky. Vyšetření musejí být všichni, kdo se s nemocným potkali.

Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně. Nemoc se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95 procent populace, což Česko dosáhlo naposledy před pěti lety. Povinné je očkování dětí mezi 13. a 18. měsícem věku a přeočkování v pěti až šesti letech. Někteří rodiče ale očkování odmítají nebo odkládají, jejich děti pak nesmějí do školky či na tábory. Do školy pak ale přijaté být musí. Očkování z dětství zejména u dnešních čtyřicátníků může už být vyvanulé. Zdravotní pojišťovny proto přispívají na přeočkování.

Témata:  Spalničky Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy