reklama

Mezi první voliče budou tradičně patřit mnozí volební lídři a předsedové parlamentních stran, stejně jako prezident Miloš Zeman.

Ani on by si při cestě do volební místnosti neměl zapomenout občanský průkaz nebo cestovní pas k prokázání totožnosti. Náhradní hlasovací lístky v případě potřeby získá od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku může dát preferenční hlasy nejvýše dvěma kandidátům, jejichž zvolení by si přál. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky

Lidé mají na výběr aktuálně 841 kandidátů, které nominovaly čtyři desítky stran, hnutí nebo jejich koalic. Zvoleno ale může být jen 21 adeptů na europoslance. Volební místnosti budou v Česku otevřeny do 22:00, po noční přestávce pak v sobotu od 08:00 do 14:00. V Česku se jako v jediné zemi EU volí ve dvou dnech.

Z unijní osmadvacítky si dnes zvolí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se hlasovat bude nejen v Česku, ale také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Až po dokončení hlasování budou v neděli v noci oznámeny výsledky i za Česko.