reklama

„ Působení příslušníků bezpečnostních sborů v orgánech stran je nepřijatelné,“ uvedl poslanec za ODS, Pavel Žáček. Podle něj jednání Pirátů svádí k tomu, aby každá strana měla v orgánech příslušníky bezpečnostních sborů a tedy k „hraní mariáše s informacemi“.

Piráti hájí angažmá Šmída s tím, že v týmu byl jako host, s kterými konzultují novely ohledně úpravy vedlejších přivýdělků příslušníku bezpečnostních sborů. Šmíd tvrdí, že není jediný odborník, kterého si Piráti zvou k připomínkování legislativy. . „Děláme to proto, aby naše návrhy nebyly odtržené od reality. O všem zveřejňujeme zápisy. Kéž by to byl na české politické scéně standard,“ uvedl zástupce Pirátů na úterní schůzce, Lukáš Kolářík.

Vůči Žáčkovi se ostře postavil předseda poslaneckého klubu Pirátů, Jakub Michálek. „ODS mě nepřestává bavit. Jejich poslankyně a šéfka výboru (Jana) Černochová chodila s policejním prezidentem a teď se před volbami vzbudili, že jim vadí naše expertní konzultace s řadovým policistou k legislativě. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy...“ napsal  Michálek na svém Twitteru s odkazem na bývalého policejního ředitele Martina Červíčka, který se v roce 2013 s Černochovou rozešel.

To vzbudilo hněv matadora české politiky, Miloše Kalouska. „Zažil jsem v politice lecjaké nechutnosti. Ale přetřásat bývalé milostné vztahy svých kolegů a dávat je do roviny se stranickou agendou, to je dosud nepoznaná úroveň primitivního buranství. Myslíte, @JakubMichalek19, že z toho vyrostete, nebo je to program @PiratskaStrana?“, napsal rozhořčeně předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Někteří diskutujícího pod jeho příspěvkem Kalouska vyzývali, aby „nekopal do Pirátů“, protože to jsou „spojenci proti Babišovi“. Ačkoliv je Kalousek známým odpůrcem premiéra, v tomto ohledu si stojí za svým prohlášením. „ Volby, nevolby. Za tohle bych se zlobil i na vlastního bratra. Tohle se prostě nedělá. To není politická pozice, ale pubertální sprosťáctví. Jestli to chcete tolerovat, Vaše věc.“

Podle politického komentátora serveru Info.cz, Petra Holce, však celá kauza stále ukazuje na to, že ODS a další strany, které jsou proti hnutí ANO Andreje Babiše, mu neměří stejným metrem. „Kauza Šmíd ale ukazuje i pokrytectví ostatních stran, co si rády říkají demokratické. Většina z nich se v médiích netajila tím, že je poslední „pirátství“ zhrozilo. Kauza se sice dostala na sněmovní bezpečnostní výbor, pak ale v rámci společného tažení proti ANO daly tyto strany svorně od „případu Šmíd“ ruce pryč. A třeba podle lidovce Jana Bartoška nebyl nutný ani zmíněný výbor, protože je před volbami,“ napsal komentátor.

„ Představte si teď na chvíli, kdyby to samé co Piráti udělalo ANO. Milionům chvilek pro demokracii by najednou nestačila ani všechna česká náměstí. Tak kde je teď sakra Tomáš Klus?“ ironicky se strefuje do Babišových odpůrců Holc.

Vedení policie nemá poznatky, že by Šmíd neoprávněně vstupoval do policejních informačních systémů, uvedli na schůzi sněmovního bezpečnostního výboru náměstci ministra vnitra a policejního prezidenta Jiří Nováček a Jaroslav Vild.

Pokud by však vedení dospělo k názoru, že Šmíd porušil zákon, byl by propuštěn. „Já osobně to považuji za zcela nepřípustné, navíc zákon o služebním poměru působení policistů ve prospěch jakékoliv politické strany striktně zakazuje. Pokud se věc prokáže, směřuje k propuštění policisty ze služebního poměru,“ uvedl na Šmidovu adresu prezident policie Jan Švejdar. Stejný názor má i ředitel NCOZ Jiří Mazánek.