reklama

Protivládní demonstrace na Letné (00:00) | zdroj: ČTK

Demonstrace na pražské Letné varuje před tím, kam se Česko ubírá pod premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem. V úvodu dnešního protestu to řekl místopředseda organizujícího spolku Milion chvilek Benjamin Roll. Varoval před uzurpací moci několika oligarchy a před tím, aby byla lidem nepozorovaně ukradena demokracie.

Roll řekl, že myslel, že po manifestacích roku 1989 se plná Letná nebude muset opakovat. "Je to ale jinak. Přišli jsme se sem postavit za demokracii," uvedl. Účastníkům poděkoval, že se díky nim pomalu ale jistě uskutečňuje proměna společnosti. "Nesmíme usnout na vavřínech, bude to ještě běh na dlouhou trať," uvedl.

Na demonstraci vystoupili mimo jiné spisovatel Jiří Padevět či herec Martin Myšička s proslovem napsaným bývalým premiérem Petrem Pithartem. Někdejší předseda Senátu se ze zdravotních důvodů omluvil a ve svém textu varoval před přeměnou demokracie liberální na pouze volební.

Umělecký ředitel Dejvického divadla Myšička uvedl, že se akce účastní jako občan a s Pithartovými myšlenkami se ztotožňuje. Pithart popisoval fungování právního státu, které znamená, že právo je výš než prezident či premiér. "Ne každá demokracie umožňuje, aby příště vyhrál volby někdo jiný," varoval.

Změnami v justici podle Pitharta většinou změny v pouhou "volební" demokracii začínají. "Jsme zastánci demokracie nejen volební, ale i liberální, zaručující svobodu nejen vítězům, ale i poraženým," uvedl. Lidi vyzval, aby vyhnali ze zákopů moci ty, kteří se u ní zabydlují jakoby na věky. "Nedopustíme to, dnes jako občané, zítra jako voliči," uzavřel.

Podle zpravodaje ČTK na Letné mají lidé transparenty s nápisy: "Stydím se za svého premiéra i prezidenta" nebo "Babiš, to je známá firma", další nápisy zmiňují Babišovu údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti (StB) nebo žádající odstoupení premiéra. Cedule "Není tady žádný volný prostor" a další poukazují na očekávanou vysokou účast na demonstraci. Transparenty vyzývající k demisi a žádající nezávislost justice a veřejnoprávních médií vyvěsili také obyvatelé blízkého bytového domu. Před 16:00 byla plocha na Letné zaplněna asi z jedné čtvrtiny.

Demonstranty na pražské Letné podpořily desítky divadel včetně herců Národního divadla. Zástupci organizátorů to uvedli při dnešním protestu proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Herec Filip Rajmont, který přečetl prohlášení umělců Národního divadla, řekl, že se připojila velká většina uměleckého souboru. V prohlášení mimo jiné odsoudili, že se vrací normalizační mentalita a lež se stává normou.

Rajmont řekl, že se pod prohlášení podepsali například David Prachař, David Matásek, Vladimír Javorský, Ondřej Pavelka, Pavla Beretová či Saša Rašilov. "Jako občané této země už se dále nechceme dívat, jak premiér zatahuje společnost do čím dál hlubšího marasmu, politického i morálního," uvedli umělci v prohlášení.

Babiš podle nich bezohledně prosazuje své zájmy a nebere ohledy na ty, kdo žijí v Česku nyní, ale ani ty, kdo v něm budou žít v budoucnu. "Děsí nás návrat normalizační mentality, kde lež se stává normou, nenávist nástrojem a ohnutá páteř ctností," stojí rovněž v prohlášení.

V Praze kolabuje doprava

Pražský dopravní podnik začal částečně omezovat dopravu směrem k pražské Letné, na které se koná demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Metro přestalo zastavovat ve stanici Vltavská, lidé musejí k výstupu použít některou z okolních zastávek. Stanice metra Hradčanská je zcela zaplněna, na mostech a příchozích cestách k letenské pláni se tvoří fronty.

"Z důvodu nutného vyklizení přeplněné stanice vlaky oběma směry projíždí," uvedl na webu dopravní podnik s tím, že se porouchal eskalátor. Zcela zaplněn je podle fotografií redaktorů ČTK Štefánikův most a schody nahoru na Letnou. Pořadatelé ze spolku Milion chvilek na demonstraci očekávají 200.000 až 350.000 lidí, začala v 16:30. Podle představ organizátorů bude největším protestem od roku 1989.

V metru bylo na přestupní stanici C podle zpravodajky ČTK po 15:00 o poznání víc lidí než v jiné neděle. Řada lidí nesla stočené vlajky a transparenty. Alice Gelnarová s rodinou z Tišnova ČTK řekla, že na demonstraci přijela hlavně proto, že jí vadí trestní stíhání premiéra. Uvedla, že své jméno se říct nebojí, protože věří, že v Česku je zatím demokracie.

Impulzem pro sérii demonstrací v Praze i regionech, která dneškem vrcholí, byla v dubnu demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (oba za ANO). Kněžínek úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými figuruje i Babiš. Premiér případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Lidé na demonstraci do Prahy přijeli svými auty i veřejnou dopravou z celé České republiky. Někteří si objednali autobusy. Někteří účastníci speciálně na protest přijeli ze zahraničí. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že nerozumí, proti čemu lidé demonstrují. Od svých příznivců cítí podporu a tím se chce řídit. "S Benešovou jsme udělali vše, abychom vyvrátili ty domněnky, splnili jsme i požadavky ohledně zákona o státním zastupitelství. Mrzí mě to, lidé protestují proti něčemu, co se nestalo a ani se nestane," uvedl Babiš. Po sobotní schůzce s prezidentem v Lánech řekl, že mu podporu vyjádřil prezident Miloš Zeman. Opozice ale v návrhu zákona o státním zastupitelství vidí posílení vlivu ministerstva spravedlnosti na výběr vedoucích žalobců.

Sešlo se čtvrt milionu lidí

Dnešní protivládní protest na pražské Letné byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989, jak avizovali jeho organizátoři ze spolku Milion chvilek. Jejich odhad počtu účastníků potvrdila telekomunikační společnost T-Mobile, která na základě dat ze své sítě uvedla, že na Letné se sešlo víc než 258.000 lidí.

"Na základě anonymizovaných dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se na pražské Letné dnes v době od 16:30 do 18:00 hodin sešlo více než 258.000 lidí," uvedl T-Mobile. Jde podle něj o předběžný údaj, konečný odhad se však od něj nemá významně lišit. Přepočet na celou populaci vychází z podílu operátora na českém trhu.

Čísla odpovídají také údajům z internetové aplikace Mapchecking, která dokáže množství lidí na shromáždění stanovit na základě vymezení oblasti a hustoty davu.

Čtvrt milionu účastníků ohlásil předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář v úvodu dnešní demonstrace, kdy na Letnou ještě proudili další lidé. Později na základě výškové fotografie uvedl bez dalších podrobností, že se počet blíží tomu z revolučního roku 1989. Česká televize s odkazem na údaje policie uvedla, že účastníků bylo 200.000.

Dosud byl největší demonstrací od roku 1989 zřejmě protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádaly odbory s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jí zúčastnilo až 150.000 lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90.000. Na minulý protest za odchod ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) na Václavském náměstí podle pořadatelů přišlo 120.000 lidí, podle Babiše odhadla policie počet účastníků na 90.000.

Demonstrací, které se konaly 25. a 26. listopadu 1989, týden po potlačení studentského průvodu na Národní třídě, se účastnilo na 800.000, respektive 500.000 lidí.

Záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže při dnešní demonstraci na pražské Letné ošetřili 70 lidí. Devět pacientů odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, oznámila na twitteru mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Šlo podle ní vesměs o kolapsové stavy, zvracení a drobné úrazy. Lidé protestující proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice odpoledne zcela zaplnili Letenskou pláň. Demonstrace skončila po téměř třech hodinách zhruba v 19:15.