Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gayové a lesby ovládnou Prahu. Duhový průvod vyjde od ulic 10. srpna

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Letošní průvod hrdosti Prague Pride projde centrem Prahy v sobotu 10. srpna. Trasa povede stejně jako v minulých letech z Václavského náměstí na Letnou. Na karnevalový pochod, jímž vyvrcholí týdenní festival o životě leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů (LGBT), pořadatelé nahlásili magistrátu 30.000 účastníků. Vyplývá to z přehledu oznámených shromáždění v hlavním městě.

Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly. Odpůrci pro letošek zatím magistrátu žádné nenahlásili.

“People often say that rights for LGBT+ people are already equal. Well, there’s over 100 differences in legislation. We all have to pay the same taxes, to follow the same laws, so why don’t we have the same equal rights?” asks @JanaVychronova at #PBF2019

— Prague Pride (@praguepride) 21. června 2019

Festival začne v pondělí 5. srpna a potrvá do neděle 11. srpna. Program organizátoři ještě nezveřejnili. Sobotní karnevalový průvod vyrazí z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě na náměstí Republiky, odtud se vydá po Revoluční, Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží. Projde náměstím Curieových na Čechův most a za ním pak po schodech vystoupá do sadů na Letnou. Tam se v posledních letech pak vždy konal koncert.

Podle pořadatelů zájemců o festival Prague Pride každoročně přibývá. Loni na týdenní přehlídku dorazilo 92.000 návštěvníků. Dvě pětiny z nich byly z Prahy, 29 procent z ostatních částí republiky, šest procent ze Slovenska a čtvrtina z dalších států. V průvodu šlo pak podle organizátorů na 40.000 lidí.

Spolek Prague Pride, který festival a pochod pořádá, je spolu s pěti dalšími organizacemi členem Koalice za manželství. Ta usiluje o uzákonění manželství pro všechny, tedy i pro gaye a lesby. Dvojice mužů či žen mohou v Česku uzavírat registrované partnerství, a to od července 2006. Od té doby do konce minulého roku to podle Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) udělalo 1954 mužských a 1163 ženských párů. Rozpadlo se pak 448 svazků.

Ve Sněmovně je už rok novela občanského zákoníku, která má umožnit manželství všem. Poslanci mají projednávat i návrh, který naopak zakotvuje manželství jako jen svazek muže a ženy.

Témata:  homosexuálové Praha gayové Prague Pride

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy