Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívka lezla na obří vysílač. V 80metrové výšce ji zasáhl elektrický proud

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Úraz elektrickým proudem utrpěla dívka, která dnes lezla na 150 metrů vysoký vysílač nedaleko Dobrochova na Prostějovsku. V osmdesátimetrové výšce lezkyni zasáhl elektricky proud a hasiči ji museli snést dolů.

"Osoba lezla na vysílač Českého rozhlasu nedaleko Dobrochova na Prostějovsku, který má zhruba 150 metrů. V polovině výškové stavby ji zasáhl elektrický proud a poranil ji. Po rychlé akci pěti lezců byla předána do péče letecké záchranky," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Před záchrannou akcí vysílač vypnul radiokomunikační technik. Pro zraněnou osobu pak na stožár vylezlo do osmdesáti metrů pět hasičů speciálně vycvičených pro výškové zásahy. "Byla při vědomí a komunikovala, takže byla pomocí lezecké techniky spuštěna v úvazu s jedním lezcem na zem," podotkla Balážová.

Zraněnou osobu museli dnes z osmdesáti metrů dostat na zem prostějovští hasiči. Lezla na 150 metrů vysoký vysílač Českého rozhlasu, v polovině ji zasáhl elektrický proud a poranil ji. Zraněnou osobu si převzala letecká záchranka. Připravujeme podrobnosti pic.twitter.com/H9vese7zX6

— Hasiči Olomouc ??‍?? (@hasici_olomouc) 13. července 2019

Pro zraněnou dívku, která na vysílač lezla sama, přiletěl vrtulník záchranné služby. "Letecky ji transportujeme do nemocnice. V tuto chvíli je stabilní a bez ohrožení základních životních funkcí," řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Pavel Lampa.

Témata:  úrazy Olomoucký kraj Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy