Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potravinářská komora uklidňuje: Brexit neohrozí potravináře ani zemědělce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Podle Potravinářské komory by případný brexit české potravináře příliš nezasáhl. Odchod Británie z EU by neměl silně dopadnout ani na Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

"Odchod Velké Británie z EU by neměl na vývoz sladu negativní ani pozitivní dopad. Kontrakty jsou mezi jednotlivými subjekty. Pokud by k brexitu došlo, bude záležet na kurzu libry vůči euru, ale to jsou již spekulace," dodal výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

"Odchod Británie z EU pro nás nemá prakticky žádný význam, obchod by jistě pokračoval stejným způsobem," řekla ČTK mluvčí Agrární a Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Agrofert do Británie vyváží hlavně chemické výrobky a produkty pro stavebnictví. "Jde například o organické pigmenty nebo hydroizolační fólie. Výrazný je také vývoz močoviny pro výrobu kapalného aditiva AdBlue, které se používá se ke snižování emisí výfukových plynů u vznětových motorů. Souhrnný obrat se pohybuje v řádu stovek milionů korun ročně," řekl ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Podle něj by se mohla zvýšit administrativa a mohly by se objevit dodatečné náklady ve formě cla.

Do ČR se dováží z ostrovního království hlavně potravinové přípravky, přípravky z obilí a lihové nápoje. Loni se dovoz podle údajů britské obchodní komory zvýšil o pět procent na 3,7 miliardy korun. Letos by měly dovozy růst ještě rychleji. Předpokládá se zvýšení prodeje zejména u piv a částečně zkvašených jablečných moštů.

Témata:  Brexit potraviny Agrofert zemědělci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy