Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlastníkem pozemku v Březiněvsi zůstávají maltézští rytíři, ÚS stížnost odmítl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brno – Pražské zastupitelstvo neuspělo se svou stížností proti rozhodnutí Státního pozemkového úřadu. Ten na podzim 2015 rozhodl o vydání pozemků v Březiněvsi řádu maltézských rytířů. Ústavní soud (ÚS) však námitku smetl ze stolu jako nepřípustnou.

ÚS stížnost považoval za nepřípustnou kvůli jejímu předčasnému podání, informovala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Poukázala na to, že stále trvá správní řízení.

Spor se týká desítek hektarů pozemků včetně historického dvora. Maltézští rytíři je získali v rámci majetkového vyrovnání s církvemi. Návrh na podání stížnosti podal zastupitelstvu březiněvský starosta Jiří Haramul za klub ANO. Poukazoval na to, že městská část na pozemcích dlouhodobě plánovala postavit školu a školku.

Mediální zástupce maltézských rytířů Michal Peterka uvedl, že zároveň rezort zemědělství ve zrychleném řízení vyhověl odvoláním řádu proti 56 rozhodnutím ústředí Státního pozemkového úřadu. Ústředí totiž v mimořádném přezkumném řízení zrušilo veškerá rozhodnutí svých krajských poboček týkající se vydávání majetku řádu. Ústředí se tak bude muset záležitostí zabývat znovu.

Obě rozhodnutí vnímá řád jako uspokojivé. „Důležité ovšem je, že Řád Maltézských rytířů zůstává nadále vlastníkem všech doposud restituovaných nemovitostí, a může tak pokračovat ve svých charitativních a sociálních projektech," uvedl Johannes Lobkowicz, kancléř Českého velkopřevorství Řádu Maltézských rytířů.

Kromě pozemků v Praze stát vydal řádu třeba téměř stovku parcel v Kozlově nad Otavou na Strakonicku, přibližně stejně pozemků v obci Hrušky u Brna na Vyškovsku, přes sedm desítek pozemků v Hlince a tři desítky pozemků v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Více než 80 pozemků dostal už řád v Horažďovicích na Klatovsku.

Témata:  církevní restituce Praha Ústavní soud ČR církev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy