Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černý pátek pro Evropu. Putin vyhrál: Čeští europoslanci jsou zklamaní, někteří se však radují

Jaromír Štětina
Jaromír Štětina
Foto: www.top09.cz

Praha – Už je to jasné. Evropská unie přijde o jednoho člena. Britové se většinově v referendu vyslovili pro odchod. Většina českých europoslanců netají zklamání, někteří mluví o vhodných podmínkách pro vyjednávání, další se radují.

„Co k výsledku britského referenda v rychlosti říct? Nemohu to v tuhle chvíli hodnotit jinak, než že osobní pohnutky premiéra Camerona dohnaly jej i jeho zemi k Rubikonu. Spojené království je paradoxně po BREXITu zcela rozdělená země. Bylo by pro ni katastrofální, kdyby se i dále začala dělit. Mladší lidé si přitom podle všeho přáli v Unii zůstat. Třeba se ještě někdy dočkají, že to budou moci dát najevo..." komentoval dění na sociálních sítích europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN).

„Černý den Británie, černý den Evropské unie. Je čas znovu se napřímit," uvedl na Twiteru jeho stranický kolega a europoslanec Jaromír Štětina. Dodal, že „Putin opět vyhrál".

„Černý pátek pro Evropu, která už nikdy nebude jako dřív! .Zapomnělo se na hodnoty, které nás spojují," myslí si zástupkyně ANO v Bruselu Martina Dlabajová.

Pavel Telička (za ANO) se domnívá, že brexit unii nezničí. „Brexit rozhodně neznamená konce evropské integrace, ani začátek jeho konce. Ten by nastal jen v případě, kdy by členské státy a evropské instituce ignorovaly všechna varování a nepokusily se EU reformovat. Právě nyní tak nastala chvíle na nápravu těchto nedostatků a zásadní reformu EU. Nejde přitom o vyjednávání výjimek pro Českou republiku nebo jiné státy. To by jen prohloubilo fragmentaci a rozkol uvnitř EU. Jde o reformu, která skutečně zlepší a zefektivní fungování unie. Výjimky na jedné stran a tvrdé jádro na straně druhé nejsou tou správnou cestou," uvedl na svých stránkách.

Po reformě volá také Jan Zahradil (ODS). „Poslední varování pro bruselské elity. Odpovědí nesmí být 'více EU', ale 'jiná EU', jak to chce ODS. Nebo půjdou další," myslí si občanský dmeokrat. „Lavírování české vlády musí skončit. Už žádné 'tvrdé jádro' a 'hlavní proud', ale výjimka z eurozóny, migrační politiky," napsal na Facebooku. „První, kdo by měl teď rezignovat, je Juncker. Ale ten někde v Bruselu slaví. A připravuje prohlášení 'více EU, více EU a ještě více EU'," dodal.

Nejvíce se raduje europoslanec a šéf svobodných Petr Mach. „Nezávislost Velké Británie je obří šancí nejen pro Brity, ale pro celou Evropu. Gratuluji také Nigelu Faragovi, jehož mnohaleté úsilí konečně přineslo ovoce. Bude mi ctí, když od teď povedu kampaň za Czexit," komentoval výsledky. Už dříve také uvedl, že si na brexit vsadil, vyhrané peníze prý daruje na dobré účely.

Témata:  Brexit europoslanci Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy