Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie, jdeme za tebou! Politické strany volají po czexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha – Poté, co se Velká Británie rozhodla odejít z Evropské unie, se ozývají další kritici Bruselu, kteří volají po odchodech dalších zemí. A Česká republika není výjimkou. Po odchodu volají především menší strany, z těch, které působí v poslanecké sněmovně, je to například strana Úsvit nebo hnutí SPD Tomia Okamury.

O czexitu hlasitě mluví například europoslanec Petr Mach a jeho svobodní. „Svobodní vyzývají premiéra Sobotku, aby při jednání o odchodu Velké Británie z EU podpořil bezproblémové vztahy s Británií a ani náznakem nepodpořil žádné sankce. „Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že nechtějí už být v EU. V Evropském parlamentu vždy podpořím volný obchod a volné cestování mezi Evropskou unií a Velkou Británií," zdůrazňuje Mach. „Bude mi ctí, když od teď povedu kampaň za Czexit," dodal na Facebooku.

Za odchod z EU dlouhodobě lobbuje i kontroverzní strana NE Bruselu – Národní demokracie. „Parazitické protinárodní kavárny napříč Evropou se otřásají v základech! Zdá se, že většina Britů a spolu s nimi část státních elit Velké Británie (včetně jimi kontrolovaných médií) jsou pro odchod z tyranské EU," uvedla strana na sociálních sítích. „Budeme Tě brzy následovat!" dodala strana.

Ze stran, které mají zastoupení v Poslanecké sněmovně, jsou pro odchod především SPD Tomia Okamury a strana Úsvit – Národní koalice. „Odchod Británie z Evropské unie je malým krůčkem pro Británii, ale velkým krokem pro celou Evropu. Británie není odpadlík, ale reformátor celé Evropy. ČR musí následovat Británii. Musíme se zbavit probruselské vlády a vypsat referendum o Evropské unii. Referendum o vystoupení z EU není cíl ale cesta. Je to cesta jak společně s velkou Británii vrátit Evropu před Lisabonskou smlouvu," řekl po vyhlášení výsledků předseda stany Úsvit Miroslav Lidinský.

„Nechceme ničit to, co je na unii dobré. Úsvit a občané České Republiky stejně jako Británie bezesporu chtějí volný pohyb osob i zboží. Chceme však tyto výhody bez zbytečných regulací a byrokracie. Nenechme si namluvit, že to bez současných bruselských elit a jejich byrokracie nejde! Nechceme, aby nám Brusel omezoval držení zbraní, aby nám diktoval imigrační kvóty ani bezvízový styk s Tureckem a referendum o vystoupení z EU je cesta, jak toho dosáhnout," dodal Lidinský.

„Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) vítá rozhodnutí občanů Velké Británie vystoupit z Evropské unie. Rozhodnutí vyjádřené v referendu je důkazem obrovské demokratické tradice Velké Británie, je důkazem hrdosti, nezávislosti a svobodné vůle britských občanů," uvedlo hnutí v oficiálním prohlášení.

Právě Okamura dlouhodobě volá po vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z EU. „Zatím tomu vládní i tak zvané opoziční strany brání. Nehájí zájmy ani České republiky, ani českých občanů. Hnutí SPD na nejbližším jednání Poslanecké sněmovny navrhne zařadit na program jednání bod: Vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. V případě, že náš návrh nebude schválen, naše hnutí zahájí petiční akci na podporu referenda," dodalo hnutí SPD.

Témata:  Brexit EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy