Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit je upozorněním pro vlády, jejich vůle se nemusí shodovat s občany, řekl Filip

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Foto: Česká televize

Praha - Britské referendum je varováním pro vlády, které chtějí zejména na mezinárodní úrovni uvázat občany k povinnostem mimo jejich zájmy, uvedl v prohlášení předseda KSČM Vojtěch Filip. Výsledek totiž podle něj ukazuje, že vůle vlád nemusí být shodná s vůlí jejich občanů.

"Výsledek referenda je vyjádřením svobodné vůle občanů a je ho potřeba respektovat. Pro 'odejít' se vyjádřila dostatečně silná většina," uvedl Filip v prohlášení zaslaném ČTK. Ukazuje to, že vůle občanů se může lišit nejen od rozhodnutí vlád, ale i od rozhodování byrokratů, kteří zcela ztratili kontakt s potřebami lidí, dodal.

Potvrzuje se tím stanovisko KSČM, že všechny zvlášť závažné kroky, které nejsou s lidmi řádně prodiskutovány a které nevezmou lidé za své, nemají potřebnou legitimitu, a tedy ani stabilitu, uvedl Filip.

"Pro občany ČR bude jistě zajímavé, jaké pozitivní i negativní dopady bude takové rozhodnutí mít pro život lidí ve Velké Británii," řekl.

Témata:  Brexit Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy