Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké budou dopady brexitu na NATO? Špidla o dění v Evropě

Vladimír Špidla /ČSSD/
Vladimír Špidla /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) soudí, že odchod Británie z EU přinese vedle politických a ekonomických důsledků i důsledky bezpečnostní.

Pidla tvrdí, že taková struktura, jako je NATO, nemusí zůstat nedotčena. Europoslanec a také bývalý eurokomisař Pavel Telička předpokládá, že dopady brexitu se budou odvíjet od toho, jak rychle začnou jednání mezi Británií a unií i jaký výsledek přinesou, a také jak rychle unie začne s reformami.

Podle Špidly je výsledek britského referenda mimořádně závažná událost v dosavadních dějinách evropské integrace, která bude mít dlouhodobé důsledky. "U takovéhoto jevu se nikdy nedá přesně odhadnout, jaké výsledky přinese," řekl ČTK. Evropa podle něj nyní musí najít co nejrychlejší odpověď. "Bude to vyžadovat hlubokou a promyšlenou politickou reakci," řekl s tím, že očekává posílení integrace zejména v eurozóně.

Dění v Británii je podle něj součástí širšího pohybu, který není omezen čistě na Evropu, ale týká se euroamerické části světa. "Bude to začátek velkého dlouhého pohybu, který se bude řešit v tisících dílčích krocích," dodal Špidla.

Europoslanec a také bývalý český eurokomisař Pavel Telička poukázal na dnešní propad finančních trhů, které už tak signalizují, co znamená odchod členského státu. "Jednoznačně se ukazuje obava z narušení ekonomických a obchodních vazeb," řekl ČTK.

Témata:  Vladimír Špidla Brexit NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy