Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdraví v ohrožení: Boreliózu lékaři léčí krátce a málo, varují experti

Klíšťata
Klíšťata
Foto: Focus Agency

Praha - Tisíce českých pacientů, kteří se každý rok nakazí od klíštěte lymskou boreliózou, jsou v ohrožení. Zdejší lékaři je totiž léčí výrazně kratší dobu a slabšími dávkami antibiotik, než je tomu v jiných zemích. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes.

Léčba lymské boreliózy přenášené klíšťaty je v Česku nedostatečná. Mezinárodní směrnice doporučují výrazně delší dobu léčby. Ročně onemocní boreliózou přes 4 000 lidí. Pokud pacient nedostane správnou léčbu včas, může mu nemoc způsobit trvalé poškození mozku, srdce, kloubů.

"Současný standard třítýdenní léčby antibiotiky u těžších případů boreliózy rozhodně nestačí. Zhruba u padesáti procent pacientů je třeba připustit, že je lékař nevyléčil nebo že se jim borelióza vrátila. U těchto případů je nutné léčbu prodloužit," řekl listu imunolog Radek Klubal.

Za často nedostačující považuje léčbu také neurolog Tomáš Bouzek: „V Česku jako skoro v jediné zemi se borelióza léčí výrazně kratší dobu a výrazně menšími dávkami, než jak je tomu ve většině zemí světa."

Lékaři, kteří tvoří české standardy léčby boreliózy, však tvrdí, že je dostatečná. "Neznám oficiální doporučení lékařských společností v Evropě nebo USA, která by prosazovala léčbu delší než čtyři týdny," reagoval Dušan Pícha z vedení infektologické společnosti, ač Mezinárodní společnost odborníků pro léčbu boreliózy (ILADS) v doporučeních píše: „U časných stadií boreliózy by měla léčba pomocí antibiotik trvat minimálně 4 až 6 týdnů, u pokročilejších stadií nejméně 4 až 6 měsíců."

Na dotaz, proč se mezinárodní standardy tolik odlišují od českých, odpověděla listu primářka infekčního oddělení Bulovky Hana Roháčová: „Nikde nebylo prokázáno, že by dlouhá léčba ovlivňovala klinický výsledek."

Témata:  klíšťata zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy