Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraje přichází o peníze. Nechtějí se hlásit do programů, prý kvůli Romům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Hladové děti dostávají díky států, obcím a neziskovým organizacím tisíce korun na teplé obědy. Jen ministerstvo školství na obědy pro chudé děti ročně vyčlenilo několik desítek milionů korun, ministerstvo práce a sociálních věcí dokonce stamiliony. Do programu se ale řada krajů nepřihlásila, prý kvůli sociálně slabším rodinám.

Praha bude od září přispívat na školní obědy chudým dětem. Ministerstvo školství na obědy pro chudé děti ročně vyčlenilo několik desítek milionů korun, ministerstvo práce a sociálních věcí získalo z evropských fondů dokonce 400 milionů. Do programu, který je určený rodičům závislým na dávkách a v rámci kterého dítěti oběd zaplatí přímo škola, se ale řada krajů nepřihlásila.

"V Praze máme přes tři tisíce dětí v hmotné nouzi, takže je to jen necelá třetina z těch, které by to mohly využívat," řekla v pořadu 168 hodin radní Jana Ropková (ČSSD). Praha tak příští rok rozdělí sedmi stovkám dětí na teplé obědy čtyři miliony korun. O peníze pro děti ze sociálně nejslabších rodin ale kromě ní projevily zájem jen kraje Liberecký, Vysočina a Jihomoravský.

Například Středočeský kraj se do programu nepřihlásil, protože ho považuje za nadbytečný. "Jedním z argumentů proti bylo to, že sociálně slabé rodiny už dávky dostávají a tímto by došlo de facto k jejich zdvojení," řekla České televizi mluvčí krajského úřadu Michaela Drobná. Podobně zareagovalo deset krajů ze čtrnácti.

Ministerstvo ale prý zaznamenalo i jiný důvod neochoty zapojit se do programu, kterým je podpora dětí etnické menšiny. "Děti se narodily v romských rodinách a dnes neobědvají. Myslíme si, že by bylo v pořádku peníze nasměrovat i do těchto rodin. Slyšeli jsme ale z některých krajů, že to pro ně není zajímavá cílová skupina," řekl České televizi náměstek ministryně práce Martin Kučera.

Rodin, kterým po zaplacení nájmu a poplatků zbyde na měsíc jen několik stokorun a nemají tak na zaplacení obědů pro děti, žije přitom podle televize v Česku až na sto tisíc. Pro mnoho dětí je také školní oběd jediné teplé jídlo za celý den. 

Témata:  romové děti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy