Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řepka je vyseta téměř na 400 tisících hektarech. Agrární politika nefunguje

Řepka olejka, ilustrační fotografie
Řepka olejka, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Výměra ploch osetých řepkou v ČR se letos po dvou letech poklesu zvýšila o 7,3 procenta na 393 tisíc hektarů, důvodem jsou hlavně vysoké ceny řepky ve světě.

Podle schválené strategie by měla v Česku do roku 2030 klesnout výměra obilovin a olejnin. U obilovin o 100.000 hektarů, u olejnin o více než 60.000 ha. "Snížení se týká především řepky olejné, která tvoří více než 80 procent ploch olejnin," uvedlo ministerstvo zemědělství. Ubývání řepky z polí chce dosáhnout přeřazením podpor více ve prospěch živočišné výroby.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík uvedl, že zvětšující se plochy řepky a pšenice jsou důkazem toho, že agrární politika státu nefunguje. Šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha soudí, že nyní ještě plán agrární strategie nelze hodnotit, neboť ji vláda schválila teprve letos.

Zemědělci letos zasadili méně jařin, které loni poničilo sucho, uvedl dále Pýcha. Naopak se o sedm procent meziročně zvýšily plochy jednoletých pícnin.

"U zemědělců však panuje obava, že letošní sklizeň obilovin bude vykazovat zhoršenou kvalitu. Mnoho porostů obilovin i řepky je velmi silně polehlých v důsledku prudkých přívalových lijáků v jižních, středních a západních Čechách," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové.

To potvrdil i viceprezident Agrární komory ČR Josef Kubiš. "Poslední dva měsíce bylo v některých oblastech sucho, hlavně na lehčích půdách, a došlo k částečnému poškození porostů. Naopak poslední dobou se vyskytují značné přívalové deště, které způsobují místy silné polehnutí porostů, které bude mít vliv na ztráty při sklizni a na zhoršenou kvalitu," řekl Kubiš.

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka by měla letošní úroda vést ke stabilizaci cen, které kvůli loňským nadprůměrným výnosům klesly.

Témata:  řepka olejka zemědělci Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy