Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proruské a konspirační weby v Česku: Televize přišla se zajímavými fakty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Praha - Reportéři ČT se pokusili vypátrat, kdo vyrábí obsah pro jeden z konspiračních webů Aeronet. O jeho vlastnické struktuře totiž nelze z veřejně dostupných zdrojů zjistit vůbec nic, stejně i o lidech, kteří za ním stojí.

"Určité stopy ale vedou v peněžních tocích. Ukázalo se, že jediným příjemcem všech peněz, které Aeronet vybírá od svých čtenářů, je totiž čtyřicetiletý Marek Pešl z Branišova v jižních Čechách. Pozoruhodné je, že se po něm slehla zem a ani příbuzní nevědí, kde se skrývá. Důvodem k jeho skrývání jsou ale spíš exekutoři než konspirační články," tvrdí Česká televize.

Za šéfredaktora Aeronetu se pak označuje někdo, kdo se nazývá zkratkou VK, což znamená „vedoucí kolotoče". Aeronet sám navíc uvádí, že je plně financovaný z darů od svých čtenářů. Reportéři ale zjistili, že všechny účty Aeronetu jsou vedené na jméno Mariána Rohályho z Havířova, který ale prý účty pouze založil na žádost někoho z Aeronetu, s kým se seznámil na sociální síti.

Podle České televize se skutečně jedná o takzvaného bílého koně. Účty jsou sice vedené na Rohályho jméno, nemá k nim ovšem žádná dispoziční práva. Příjemcem peněz je někdo úplně jiný. "Čtyřicetiletý Marek Pešl z Branišova v jižních Čechách. Ve svém rodišti, kde má stále uvedené trvalé bydliště, ale k nalezení není. Místní i příbuzní si dokonce myslí, že už ani nežije. Od roku 2003 o něm nemají žádnou zprávu, přestože s nimi po smrti své matky bydlel," tvrdí Česká televize.

Podle jeho bratrance Jana Kramla měl snahu jet do Ameriky, a když se vrátil, začala ho hledat policie. Pešl však zmizel a důvodem mohou být dluhy. "Pár měsíců poté byl dům v Branišově, který zdědil po své matce, prodán v exekuci kvůli dluhu u mobilního operátora. Další exekuce na něj v místě jeho rodiště probíhala i teď. O své poslední dědictví, dva kusy lesa za obcí, přišel kvůli dluhu bezmála sto tisíc u zdravotní pojišťovny. Navíc se ukázalo, že v současnosti na něj probíhají další čtyři exekuce za statisíce korun," zjistila Česká televize.

"Pešl by se mohl v současnosti skrývat před českými exekutory na Slovensku, čemuž nasvědčuje fakt, že si podle dokumentů, které získali Reportéři ČT, nechává peníze vybrané od čtenářů Aeronetu na účet u české banky přeposílat na své účty na Slovensku. Zároveň je na stránkách Aeronetu průběžně zveřejňováno, kolik je daný měsíc vybráno s tím, že pokud se nepodaří vybrat zhruba třináct set eur, další měsíc web zprávy svým čtenářům nebude moct přinést. Tuto částku, jak sami uvádějí, se zatím každý měsíc podařilo vybrat," dodala ČT.

Aeronet se od dalších konspiračních a proruských webů liší tím, že také vytváří svoje vlastní dezinformace jako konspirační teorie. Reportéři upozornili, že například o Lence Dusilové, která na předávání hudebních cen Anděl vystoupila s prohlášením kritizujícím prezidenta Miloše Zemana, napsali, že pomáhá americké ambasádě a že si tím zaplatila turné v USA. "Článek je lživý a poškozuje renomé více subjektů včetně mého jména a je právně napadnutelný. K tomu manifestu jsme se rozhodli absolutně ze svobodné vůle," uvedla Dusilová.

Témata:  internet Česká televize konspirační teorie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy