Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka má celkem osm opatření na podporu zemědělství. Chce, aby alespoň dvě prošly

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Koaliční rada dnes dostane na stůl návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který chce zavést osm opatření na podporu českých zemědělců. Koalice by se podle něj měla shodnout alespoň na dvou až třech bodech.

Jurečka svůj návrh zdůvodňuje krizí v zemědělství. Navrhuje například snížení DPH na mléko a prasata, rozšíření zelené nafty nebo, aby zemědělci nemuseli odvádět daň z dotací.

Chce, aby se koalice shodla na dvou či třech bodech, které by dohromady znamenaly úlevy pro zemědělce ve výši zhruba tří miliard korun. Současná situace v zemědělství, kterou způsobily mimo jiné nízké výkupní ceny mléka a vepřového masa, loňské sucho a letošní jarní mrazy, je podle něj nejhorší od roku 1990.

O špatné situaci v zemědělství mluvil v minulých týdnech i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který chce na úrovni EU prosazovat pokračování dotačního programu pro zemědělce.

„Letos odhadují zemědělci ztráty jen za sektor mléka a vepřového masa na úrovni 8,6 miliardy korun," řekl novinářům během jednání vlády Jurečka.

Návrhy ministra zemědělství počítají mimo jiné s rozšířením zelené nafty pro živočišnou výrobu. "Dále se bavíme o úlevách v oblasti daňové, sociální, silniční daně, případně v oblasti daně z nemovitosti," uvedl Jurečka. Pokud by se koalice shodla, zemědělci by také nemuseli odvádět daň z dotací. Snížit by se mohla také DPH na mléko a prasata z 15 na deset procent.

Témata:  Marian Jurečka zemědělci koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:14

Počasí: Meteorologové vydali výstrahu před bouřkami na většině území ČR

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy