reklama

„Rozbít cokoliv je půlka práce, pokud je třeba postavit náhradu. Vnímám jeho odchod jako ubohost," reagoval v SMS zprávě pro server EuroZprávy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Jeho stranický kolega a senátor Zdeněk Škromach naopak považuje Farageovo rozhodnutí za logický krok. „Odchází poražený Cameron, musí odejít i vítěz. Rozpoutané emoce by brzy změnily vítěze i poraženého. Jejich politická frakce musí najít nového lídra, který nebude přímo spojován s výsledkem brexitu. A který bude schopen stranu sjednotit. O společnosti ani nemluvě. Ale bude to mít hodně těžké," řekl nám.

„Mám obavy, že splnil svůj úkol přispět k destabilizaci EU. Evropské země by měly ještě větší pozornost věnovat tomu, kým jsou podobné strany a hnutí v Evropě financovány," uvedla pro EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Potvrzuje se, že kampaň před referendem cílila na emoce. To nelze označit za dobře vykonanou práci. Přímá demokracie je nástroj, který lze využít, ale i zneužít. Základem by měla být vždy objektivní (ne jednostranné) informování a pak také jasné scénáře, co potom (krok B). Něco rozvrtat a zbořit umí každý hňup, odpovědnost je také v tom něco vytvořit s jasnou perspektivou a nedělat krok do tmy. V tomto ohledu Farage, ale i Johnson i Cameron selhali a uvedli zemi do zbytečných zmatků. I v ČR není čas na šílení kolem iracionálních návrhů na czexit, ale ujasnění postupu v hlavních souvislostech, aby to nepoškodilo zájmy občanů ČR. A také naplnit slib této vlády, aby přijala zákon o referendu, který dá přímé demokracii jasná pravidla," uvedl pro náš server komunista Jiří Dolejš.

„Myslím, že bylo chybou odejít. I když Británie odešla z EU, bude dál součástí Evropy jako takové, a odchod je útěkem z boje. Nevím, co ho opravdu vedlo k odchodu, ale teď čeká Británii vyjednávání smluv a další kroky, které nebudou jednoduché. Odejít teď je chybou," řekl serveru EuroZprávy.cz šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

„Považuji to za zbabělost, protože Farage se s Johnsonem zbavili politické zodpovědnosti, kterou nyní měli nést. Bohužel, tady se krásně ukázaly politické charaktery obou pánů," reagoval pro EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek nám pak v SMS zprávě napsal, že je „mu to lhostejné".