reklama

Jde o první publikované rozhodnutí NS, které se týká trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, spáchaného po loňském vypuknutí migrační krize.

Policisté dodávku zastavili 6. srpna 2015 mezi Kubovou Hutí a Horní Vltavicí na Prachaticku. Vůz směřoval k hraničnímu přechodu Strážný. Policisté tehdy informovali, že řidič je Slovák a že skupinu migrantů z Afghánistánu tvořilo 15 mužů, čtyři ženy a sedm dětí.

U soudu se ukázalo, že řidič naložil uprchlíky v Maďarsku a vezl je do Německa. V dodávce měli málo vzduchu i místa, na každého připadal necelý kubický metr.

Podle Okresního soudu v Prachaticích, Krajského soudu v Českých Budějovicích i NS nelze pochybovat o tom, že řidič jednal úmyslně a jako člen organizované skupiny. Obhajoba argumentovala tím, že se řidič o povaze svého úkolu dozvěděl až v Maďarsku. Původně si prý myslel, že jede pro zboží.

NS zdůraznil, že běženci cestovali v ponižujících podmínkách. Nic na tom nemění ani řidičovy námitky, že migranti věděli, co je v dodávce čeká.

České soudy se zabývaly také případem Maďarů Zoltána Kapinecze a Menyhérta Sáse, kteří v kamionu loni v červenci převáželi 76 běženců z Pákistánu a Afghánistánu. Policie vůz zastavila na D5 u Ostrova u Stříbra. Oba muži dostali tříleté tresty vězení. Rozsudek je pravomocný teprve od června, k NS zatím nedoputoval.