Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiala chce Ťokovu rezignaci, opozice kritizuje prodloužení smlouvy na provoz mýtného

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dnešní rozhodnutí vlády schválit tříleté prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému se společností Kapsch se stalo ihned teršem kritiky ze strany pravicové opozice.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát označil za příčinu dnešního "riskantního" řešení vlády předchozí velké manažerské selhání ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Pokud podají konkurenční firmy protest k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebo policii, je ohrožen výběr mýta od začátku příštího roku, uvedl Laudát v prohlášení pro média.

Šéf ODS Petr Fiala vyzval Ťoka k odchodu a varoval, že výběr mýta je ohrožen. Ťokův postup podle něj přichází v úvahu jen tehdy, pokud nelze vyhlásit otevřené výběrové řízení. "Dan Ťok ani jeho předchůdce Antonín Prachař se o žádné výběrové řízení nepokusili a spokojili se s tvrzením, že bez Kapsche to nepůjde," uvedl.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík řekl, že nejvhodnější způsob právního postupu proti smlouvě ještě prověří právníci. "Přichází v úvahu podnět na státní zastupitelství nebo trestní oznámení na neznámého pachatele," jmenoval některé z možných způsobů. Vláda podle něj darovala firmě Kapsch šest miliard. Jedná se o částku, kterou má stát firmě zaplatit za tři roky, než se připraví otevřená soutěž pro hledání nového provozovatele.

Předseda STAN poukázal na to, že komunální politici jsou podle něj často stíháni. "Přestože postupují s péčí řádného hospodáře. Tady stát zřejmě nepostupuje s touto péčí a vláda to posvěcuje," řekl Gazdík ČTK. Tisíce korun se stíhají, ale miliardy vyhazují oknem, uvedl. "Co na to policie?" napsal na twitteru.

Témata:  Dan Ťok mýtné Petr Fiala

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy